Jegyellenőrzésnek indult, rabosítás lett a vége

2015.11.11. 10:21 Módosítva: 2015.11.13. 12:53
Nem várt események történtek egy fiatal nővel vasárnap. A Kálvin téren a BKK ellenőrei a bérletét ellenőrizték, és hamisnak találták. Mivel hivatalos pénztárban vette, nem akart fizetni, rendőrt hívott az anyjával. A rendőrök őt állították elő, rabosították, ujjlenyomatot is vettek, zárkába csukták. Elvileg számlával tudja igazolni, hogy nem hamis a bérlet.

Kata november 8-án vasárnap délután nem akart mást, csak felszállni a metróra a Kálvin téren. A BKK ellenőrei szokás szerint most is ott álltak, a 29 éves nő rutinszerűen felmutatta a bérletét. Az ellenőrök – két nő és egy férfi – azonban nem engedték tovább:

pár másodperces tanakodás után megállapították, hogy a bérlet hamisítvány.

Kata nem akart fizetni helyszíni bírságot, és bár adatait megadta, a csekket sem akarta elfogadni, ugyanis kizártnak tartotta, hogy hamis a bérlete. Az orvosként dolgozó nő ugyanis a Széll Kálmán téren hivatalos pénztárban vette a bérletet, áfás számlát is kért, mivel a munkahelyén elszámolhatja a bérlet árát.

A lány kétségbeesve hívta segítségért telefonon az anyját, aki a helyszínre igyekezett, és azt javasolta, ne fizessen, ne írjon alá semmit, ő hívja a rendőröket.

Eddig megegyezik Kata és a BKK verziója a vasárnapi bérletellenőrzésről, innentől azonban a sztori váratlan fordulatot vett, és a BKK csak hézagosan erősítette meg, mi is történt.

Kata és az anyja elmondása szerint az ellenőrök elszedték a hamisnak tűnő bérletet, visszadni nem akarták, viszont elhagyták a Kálvin teret. A nő követte az ellenőröket, akik először a WC-be mentek, majd továbbálltak, és az anyjával a Deák térnél érték utol az ellenőröket. Ide hívták a rendőröket, akik mindenkit igazoltattak. A BKK nem adott magyarázatot arra, hogy az ellenőrök miért hagyták el a Kálvin teret, és miért mentek a Deákra a hamisnak tűnő bérlettel. (Frissítés! A BKK később jelezte, hogy a csoportnak – a vezénylés szerint – a Deák Ferenc téri metróállomáson kellett folytatnia munkáját, ezért kellett távozniuk a Kálvin térről.)

Rabosítás, ujjlenyomat

A rendőrök a IX. kerületi rendőrkapitányságra vitte Katát és az ellenőröket is. Mire a Haller utcai rendőrőrsre érkeztek, Kata gyanúsított lett. És ahogy az lenni szokott gyanúsítottakkal, rabosították, ujjlenyomatot vettek és cellába zárták.

Hiába mondta, hogy áfás számlával tudja igazolni, hogy hivatalos pénztárban vette a bérletet, ez az ügy akkori szakaszában nem számított (a számla létezése és a BKK-pénztár nyilvántartása talán egyértelműen tisztázhatja az ügyet.) Kata pár órás elzárás után hajnalban szabadult. Az ellenőröket kihallgatás után korábban elengedték.

A rendőrség az ügyről csak annyit mondott az Indexnek, hogy a IX. kerületi kapitányság "hamis magánokirat felhasználás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 29 éves budapesti nő ellen". A hamisnak tűnő bérletet szakértő vizsgálja, de Kata és az anyja ugyanakkor azt mondta, hogy a rendőrök – bár még nincs meg a hivatalos szakértői álláspont – informálisan már elismerték, hogy valódi a bérlet.

A DK vizsgálatot kér

A DK az ügyben azonnali vizsgálatot kezdeményez a BKK vezérigazgatójánál, emellett a DK a történtek tisztázása érdekében parlamenti írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez - jelentette be Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője. Az ellenzéki párt elvárja a főpolgármestertől, hogy az esetet kérje számon Pető Györgyön, a Fővárosi Biztonsági Iroda vezetőjén.

De az ellenőrök miért hitték hamisnak a bérletet?

A BKK erről nem árult el részleteket, csak annyit, hogy

az ellenőrök mindenben az előírt szabályoknak megfelelően jártak el,

a Budapesti Közlekedési Központnak ugyanis – mint közpénzzel gazdálkodó szervezetnek – minden hasonló esetet ki kell vizsgálnia a visszaélések visszaszorítása érdekében". A BKK hozzátette, hogy a cég egyelőre nem tud meggyőződni a bérlet eredetiségéről, mivel a bérletszelvény jelenleg nincs a Budapesti Közlekedési Központ birtokában, azt a rendőrség lefoglalta).

Vagyis a BKK vizsgálata nem derített ki semmilyen problémát. A BKK hangsúlyozta, hogy a rendőrt nem az ellenőrök, hanem Kata és az anyja hívta. Erre tehát elvileg nem is lett volna szükség.

A büntetőeljárás viszont zajlik Kata ellen, de Kata tervezi, hogy maga is feljelentést tesz az ügyben, mert nem tartja normális eljárásnak, hogy egy ellenőri hamisbérlet-gyanú miatt a zárkában végzi.

Mi történik, ha hamis bérletet észlelnek?


A BKK cikkünk megjelenése után az alábbiakat közölte:

"Az intézkedő jegyellenőr szerint az utas által ellenőrzésre átadott bérletet több jegyellenőr is hamisnak ítélte. Jegyellenőreinknek ilyen esetben kötelező intézkedniük, a vonatkozó szabályzatok, előírások szerint ez a jegyellenőrök által most is követett eljárás.

Amennyiben egy utas hasonló helyzetben nem ért egyet a pótdíjazással, a BKK Ügyfélszolgálatához fordulhat jogorvoslatért a jegyellenőrtől kapott befizetési csekkel, kobzási elismervénnyel, helyszínipótdíj-elismervénnyel stb. Ha a BKK vizsgálata bebizonyítja a bérlet eredetiségét, a BKK a jogtalan pótdíjazási ügyet fizetés nélkül lezárja, illetve ha kifizették a pótdíjat, akkor annak összegét visszafizeti az utas számára.

A november 8-i esetben az utas átvett bérletét további szakértői vizsgálatnak vetettük volna alá cégen belül, és csak abban az esetben vontuk volna be a rendőrséget, ha ez a szakvélemény is alátámasztja, hogy a bérlet hamis. Ellenkező esetben természetesen eltekintünk a pótdíjfizetéstől, és kártalanítjuk az utast. Az intézkedő jegyellenőr szabályoknak megfelelően kitöltötte a pótdíjazást és a bevont bérlet átvételét elismerő nyilatkozatot, azonban az utas közölte munkatársainkkal, hogy azokat nem vesz át és nem ír alá semmit."