Orbán szerint öngyilkos értelmiségi hajlam eredménye is a terrorizmus

2015.11.16. 14:32
Orbán Viktor szerint az EU és így Magyarország is háborúban áll, de a kormányfő a párizsi terrorcselekményekért a bevándorlást és az EU elhibázott bevándorláspolitikáját okolta. A kormányfő megismételte: Magyarország nem fogadja el a menekültkvótát, mert az jogtalan és szétteríti a terrorizmust Európában. A kormányfő szerint új, dogmáktól mentes alapokra kell helyezni az EU működését, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt javasolta: Görögországot zárják ki a schengeni övezetből. Az LMP és az MSZP szerint most van igazán szükség európai együttműködésre.

Az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját okolta Orbán Viktor a párizsi terrortámadásokért. A kormányfő a parlamentben részvétet nyilvánított az áldozatoknak, majd azt mondta:

Az Európai Uniót megtámadták, és mi is veszélyben vagyunk.

Sőt, miután mi is az unió részei vagyunk, Magyarország is háborúban áll, ahogy az EU is.

Orbán Viktor szerint alapvető kérdés, mi az emberségesebb: lezárni a határokat vagy ártatlan áldozatokká tenni a civil lakosságot? A kormányfő megismételte: az unió sodródik, gyenge bizonytalan és bénult. "Tanácskozás és konferencia van rogyásig", de a megoldás nem látszik. Szerinte téves, amit Brüsszelben állítanak, hogy a bevándorlás win-win szituáció. Ez egy lose-lose, kölcsönösen vesztes helyzet, a tét pedig Európa léte, mondta a kormányfő.

A kormányfő szerint a népvándorlás növeli a bűnözés veszélyét. Olyan országból is befogadunk embereket, amelyekkel háborúban állunk. Szerinte ez rendszerszintű hiba, ami az európai (baloldali, liberális - a szerk.) értelmiség torz gondolkodásából fakad, szabályos "öngyilkos európai értelmiségi hajlam": magunk szállítunk be mindenféle ellenőrzés nélkül embereket a háborús övezetekből a saját békés hátországunkba. Nem tudhatjuk, hány terrorista érkezett a menekültekkel, de azért azt a miniszterelnök sem gondolja, hogy minden bevándorló terrorista:

De belegondolni is rossz, hogy az országunk területén hány terrorista mehetett át.

Orbán szerint ki kell mondani, hogy ahol Európában sok bevándorló van, ott jelentősen megnőtt a bűnözés és romlott a közbiztonság. A bevándorlás tehát rossz dolog, vonta le a következtetést. A bevándorlás veszélyt jelent a szokásainkra, a kultúránkra és a mindennapi életünkre is.

A miniszterelnök ezt a helyzetet is arra használta ki, hogy a menekülteket a tagállamok között elosztó uniós kvóták ellen érveljen. Ismét kiállt amellett, hogy nem lehet Magyarországon kívülről megmondani, hogy nekünk kivel kellene együtt élnünk. Ragaszkodunk továbbra is ahhoz, hogy magunk döntsünk erről. Orbán szerint a kvótáknak az lesz a következménye, hogy visszaállítják az európai országok a határellenőrzéseket, megszűnik a szabad mozgás az EU-ban. A kötelező kvóta jogtalan is, mondta Orbán, mert az európai vezetőknek nincs jogkörük ilyen döntést hozni. És még valami:

A kötelező kvóta szétterítené a terrorizmust Európában.

Később a viszontválaszában a miniszterelnök azt mondta: "itt amíg ez a kormány levegőt tud venni, addig sem kvóta, sem visszatoloncolás nem lesz". 

Orbán szerint a mostani helyzetben dogmáktól és ideológiáktól mentes új Európa-politikára van szükség. Javaslata szerint a józan ész alapján négy parancsolat szerint kell erről gondolkodni:

  1. Meg kell védeni az EU külső határait
  2. Meg kell védenünk a kultúránkat 
  3. Meg kell védeni az EU gazdasági érdekeit
  4. Meg kell adni az embereknek azt a jogot, hogy befolyásolhassák a döntéseket, az EU-nak demokratikusabb alapokon kell állnia.

Schiffer András az LMP frakcióvezetője szerint Magyarország sem végezte el a munkát, amit el kellett volna: nem sikerült megvédeni Európát. Schiffer szerint hatékony, napi szintű terrorellenes együttműködés kell az EU-s országok titkosszolgálatai között, különben "Magyarország is védtelen lesz". Az uniós együttműködés tehát nem valamiféle "blabla". 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke,  csak csatlakozni tudott Orbán Viktorhoz abban, hogy "a Brüsszel által vezényelt ostoba bevándorláspolitika megbukott". Vona szerint aki Magyarországot meg akarja óvni a terrorizmustól, annak meg kell óvnia a bevándorlástól. A Jobbik szerint ehhez azonban nem elég a Fidesz aláírásgyűjtése, ügydöntő népszavazással kell üzennie Magyarországnak Brüsszel felé, hogy elutasítja az ország a bevándorlókat. Orbán  a viszontválaszában megköszönte Vonának azt a gondolatot, hogy a biztonság nem politikai kérdés.

Tóbiás József, az MSZP elnöke,  szerint semmilyen kerítés nem állította volna meg a terroristákat. Az MSZP vezetője szerint megdöbbentő, hogy Orbán "a félelem továbbgyűrűzését és a feszültséget kelti". Az MSZP elnöke szerint nem szabad hagyni, hogy a félelem legyen úrrá. Most , össze kell kapaszkodni, közös erőt kell képezni, és az európai egységhez Európának Orbán Viktorra is szüksége van. 

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője meglepő új javaslattal állt elő:  Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arra szólította fel, hogy zárják ki Görögországot a schengeni övezetből, mert nem tartja be a szabályokat, nem regisztrálja és nem állítja meg a menekülteket.