Orbán Szombathelynek is ígért sok-sok milliárdot

D  YT20121026009
2015.11.17. 15:34

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szombathelyen folytatta kedvenc sorozatát, a Modern Városok Programot. Ez a kormányzati program szól arról, hogy a kormányfő egy vidéki városba megy, ahol közös tájékoztatón jelent be a polgármesterrel milliárdos fejlesztéseket, amelyek lehetőleg a következő választásokig elkészülnek.

Orbán most Puskás Tivadarral, Szombathely fideszes polgármesterével állt ki, hogy együtt elmagyarázzák, hogy lesz Szombathely 2020-ra még jobb, még szebb, még gazdagabb, és írták alá a kormány és a város közötti együttműködési megállapodást. Ahogy legutóbb Nyíregyházán, vagy korábban több vidéki városban: Orbán Viktor most sem fukarkodott az ígéretekben.

  • Lakásépítés: egyetértettek abban, miután a teljes foglalkoztatást elérte a város (3% alatt van), újabb munkaerőre lesz szükség, ehhez pedig a lakáshelyzetet kell rendezni. Közös munkacsoportot alakítanak majd, amely ezt fogja teljesíteni, részletek később.
  • Multifunkcionális városi telephely: "Jelentsen ez bármit" - mondta erről a miniszterelnök, de neki azt mondta a polgármester, hogy fontos, így erre is kap a város másfél milliárdot.
  • Árvízvédelem: Szombathely és környéke árvízvédelmének megoldása is kiemelt projekt lesz. Ez többmilliárdos beruházást jelent: három patak vizének szabályozása, víztározó építése.
  • Gothard-kastély rekonstrukciója: a kormány elvégzi.
  • Szent Márton Terv: A kormány már 2,5 milliárdot ítélt meg a katolikus egyháznak, 2,5 milliárdot a városnak. A Szent Márton Terv második üteme további 5 milliárd forintot kap, plusz a programokra további 800 milliót ad az állam a városnak.
  • Buszpályaudvar áthelyezése: Orbán Viktor és Szombathely polgármestere megegyeztek abban, hogy a városfejlesztés részeként a központból a vasútállomás közelébe helyezik át a buszpályaudvart, a beruházás részletei egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy állami beruházás lesz.
  • Foci: Az Illés Akadémia is kapni fog pénzt fejlesztésre, megépül a stadion, és a hozzá tartozó épületek.
  • Uszoda: A városi fedett uszoda és termálfürdő harmadik üteme is elindulhat, erre 2,6 milliárd forintot kért a város, amihez az "elvi egyetértés" már megvan, majd a pénzügyminiszterrel is megtárgyalja Orbán Viktor a részleteket.
  • Útfejlesztés: Ahogy mindenhol, itt is szóba került a kétszer kétsávos út. A 86-os utat elhozzák 4 sávon Szombathelyig, de tovább is viszik, és a várost Kőszeggel összekötik, így lesz teljes az elkerülő.

Orbán szerint a szombathelyiekkel az a helyzet, hogy mivel közel van Ausztria, így át is járnak, ezért látják, milyen az osztrák életszínvonal. Ezért a várost is az osztrák színvonalhoz hasonlítják. Erre azonban mondhatja a polgármester, hogy onnan 35 évvel korábban vonultak ki a szovjetek és ezt 25 év alatt nem lehet ledolgozni. De, tette hozzá Orbán, azon van a kormány, hogy ez a különbség csökkenjen, és Szombathely ennek megfelelően fejlődik is, elég csak például arra gondolni, hogy a város az elmúlt években 45%-kal növelte az adóbevételeit. És nem adóemeléssel, hanem a gazdaság bővülésével.

Hozzátette, ehhez természetesen elengedhetetlen volt, hogy 2012-ben a város közel 20 milliárdos tartozását átvállalta az állam.