Piroska
-10 °C
1 °C

Kiborultak az ELTE BTK oktatói, béremelést követelnek

2015.11.19. 15:21

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának 274 oktatója írta alá azt a nyílt levelet, amiben sürgős béremelést követelnek. Mint azt a többek között Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek és Palkovics László államtitkárnak címzett levelükben írják,

a napi híreket követve örömmel értesültünk, hogy a doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíja az első két évben havonta 140.000 forintra, a második két évben havonta 180.000 forintra emelkedne. Támogatjuk a javaslatot. Ugyanakkor végtelenül méltánytalannak tartjuk, hogy a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között így kiáltó aránytalanság jön létre. Az egyetemen oktató tanársegédek és adjunktusok 10 éve várnak a béremelésre. Számunkra teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindössze 30-40.000 forintos béremelést ígérnek, azt is három éven át elnyújtott emeléssel megoldva: az adjunktusok nettó 147.000 forintjához, a tanársegédek nettó 122.000-es fizetéséhez. Így az a megalázó helyzet jönne létre, hogy a doktorandusz és számos oktatója bére 2018-ban körülbelül azonos lenne, pedig egy adjunktus akár már 20 éve oktat az egyetemen, és már 10 éve megszerezte a PhD-fokozatot. A tanársegédeknek 30.000 Ft-tal lenne kevesebb a bérük, mint a hallgatók ösztöndíja, úgy, hogy karunkon a tanársegédeknek is doktori fokozatuk van.

Az oktatók kifogásolják azt is, hogy

az ELTE Bölcsészettudományi Karán egy adjunktus jelenleg nettó 125.000 Ft-tal, egy tanársegéd pedig nettó 150.000 Ft-tal keres kevesebbet, mint a közoktatásban dolgozó, doktori fokozattal rendelkező pedagógusok. Egy pályakezdő bölcsész is több bért kap, mint mi, akik oktattuk őket. Ugyanez a tarthatatlan bérhelyzet jellemzi karunkon a nem oktató beosztású tanárokat: a lektorokat és a nyelvtanárokat is.

Az ELTE oktatói kérik, hogy 2016 januárjától kapják meg legalább azt a bért, ami a bértábla szerint jár a doktori fokozattal rendelkező, közoktatásban dolgozó pedagógusoknak, és azt is, hogy a béremelés fedezetét a költségvetés biztosítsa, ne pedig az intézményeknek kelljen kigazdálkodniuk, mivel az csak elbocsátások árán, és oktatási színvonalesés révén lenne lehetséges.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.