93 millióval jobban áll Giró-Szász, mint az év elején

2015.11.20. 12:27
Októberben úgy alakult a helyzet, hogy le kellett mondania a Miniszterelnökségen betöltött államtitkári posztjáról, mégis nagyon jó évet zárt Giró-Szász András. Záró vagyonnyilatkozata szerint ebben az évben nettó 93 millió forinttal nőttek pénzbeni megtakarításai.

Giró-Szász Andrásról szerdán derült ki, hogy ismét vissza tér a politikába: Orbán Viktor belpolitikai főtanácsadója lesz. A miniszterelnök már októberben javasolta a további közös munkát, amikor Giró-Szász – közvetlenül a Rogán Antal vezette, új politikai kommunikációs minisztérium megalakulása előtt – benyújtotta lemondását a kommunikációs államtitkári posztról.

Távozás miatt a volt államtitkárnak záró vagyonnyilatkozatot kellett leadnia, amit pénteken hozott nyilvánosságra a Kormány.hu.

Korábbi, januárban leadott nyilatkozatával összevetve Giró-Szász pénzbeli megtakarításai tíz hónap alatt nettó 93 millió forinttal nőttek.

Giró-Szász a nyáron eladta egykori sógorával közös cégét, amely az V. kerületi Dorottya utcába található ingatlanban kezdett bele egy hotel építésébe. Giró-Szász januári bevallásában még szerepeltette vagyonelemei között a Safe Port Projekt Kft. 20 százalékos tulajdonrészét, ez novemberre eltűnt.

Megtakarításai viszont minden fronton nőttek. Értékpapírban 47 millió helyett 70,3 milliója van, a takarékban lévő vagyona pedig 52 millióról 170 millióra ugrott. Jelentősen megnőtt a készpénztartaléka is, novemberben 10 helyett már 40 milliót tudott mozgósítani.

A volt államtitkár vagyonának nagyobb része továbbra is követelés formájában szerepel a vagyonnyilatkozatban. Giró-Szász korábbi üzlettársai 700 millió forinttal tartoznak a 2006-ban alapított stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cég, a Strategopolis Kft. tulajdonrészéért. Giró- Száz 2011-ben, miután első ízben lett kormányszóvivő, eladta cégbeli részesedését, majd 2014-ben az áprilisi választásokat követően visszavonult, visszavásárolta a cég 61 százalékos többségi részét. Ám 2014 novemberében újra változott a helyzet, államtitkárrá nevezték ki, ezért ismét kivált a kft.-ből.

A cégtársai januárban még 750 millióval és 30 milliós tagi hitellel tartoztak, a kintlevőség azóta 80 millióval csökkent.