Újraírták a terrorkészültségi fokozatokat Magyarországon

2015.11.20. 18:19 Módosítva: 2015.11.20. 18:19

Már négy fokozatban riaszthatja az állampolgárokat a kormány terrorfenyegetettség esetén. A Közlönyben megjelent fokozatok:

4. Alacsony fokozat. Akkor rendelhető el, ha az Európai Unió, illetve a NATO tagállamában terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn, és Magyarországnak nemzetközi vagy szövetségesi közreműködési kötelezettsége áll fenn a veszély elhárításában, kezelésében.

3. Közepes. Akkor rendelhető el, ha a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető. Vagy az információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak az EU, illetve a NATO tagállamában.

2. Magas. Az információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre.

1. Kritikus. Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el vagy Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés.

A kormányhatározat megállapítja az új terrorellenes bizottsággal kapcsolatos szabályokat is. A terrorellenes koordinációs bizottság elnöke a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója!

A kormányhatározat szerint a terrorfenyegetettség alapján készültségi fokozatokat rendelhet el a belügyminiszter saját hatáskörben vagy a terrorellenes koordinációs bizottság (TKB) kezdeményezésére. Az elrendeléshez, módosításhoz vagy megszüntetéshez szükséges a kormányon belül működő nemzetbiztonsági kabinet egyetértése. Ha rendkívüli sürgősségre tekintettel a különböző fokozatokról haladéktalanul kell intézkedni, a nemzetbiztonsági kabinet egyetértése utólag is beszerezhető.

A belügyminiszter a tényleges fenyegetettség mértékének megfelelő fokozatot egész Magyarországra vagy egy meghatározott területre is elrendelheti.