Hétfőn lerágta a körmét Szigetvár polgármestere

2015.11.24. 07:12

A körzet fideszes országgyűlési képviselője, Tiffán Zsolt azt üzente Szigetvár polgármesterének: nem kell izgulnia, megvan a kormánydöntés.

Azt mondta, ne izguljunk, ettől függetlenül persze mi lerágtuk a körmünket

– mondta az Indexnek Vass Péter. Szigetvár vezetőjét az tartja izgalomban, hogy csak a városnak hitelező Erste Bank jóindulatán múlik, becsődöl-e az önkormányzat.

A csődhelyzetet az okozta, hogy a kormány nemrégiben megtagadta Szigetvártól az előzetes hozzájárulást egy hitel megújításához. Ráadásul 24 kérelmező önkormányzat közül egyedül a baranyai település maradt le a támogatottak listájáról. Debrecenben például egy 13 milliárdos tartozásra is simán rábólintottak, a független többséggel irányított Szigetváron azonban a 280 milliós hitel is sok volt.

Vass Péter a döntés után azt nyilatkozta, nem hitt a szemének, amikor a Magyar Közlönyben kereste Szigetvár nevét. Azt hitte, hogy nyomdahiba történt. Berkecz Balázs, az Együtt Baranya megyei politikusa blogjában azt írta: nem lehetett eldönteni, hogy ezzel kinek üzent a kormány, a független önkormányzatnak vagy a sok balhét halmozó fideszes képviselőnek, Tiffán Zsoltnak.

Tiffán mindenesetre a napokban már azzal hívta a szigetváriakat, hogy a kormány legutóbbi ülésén pozitív változás történt az ügyben, és támogatták a város kérelmét.

Ilyen döntést viszont hivatalosan azóta sem publikáltak a Magyar Közlönyben. Pedig itt lenne az ideje, mert hétfőn a sokadik banki határidő is lejárt, hogy a város visszafizesse az Erste rövid lejáratú áthidaló hitelét. Ehhez kellene az új hosszú távú hitel, amit viszont a másik bank nem utalhat a kormány engedélye nélkül.

Orbán Viktor és Tiffán Zsolt
Orbán Viktor és Tiffán Zsolt
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szigetváron még 2004-ben határozták el, hogy a térség vízközmű-szolgáltatójával, a Sziget-Víz Kft.-vel közösen belevágnak egy korszerű gyógyfürdő fejlesztésébe. A beruházás egy részét a Széchenyi Tervből kapott támogatás finanszírozta, de ez nem volt elég, így a Sziget-Víz 400 milliós banki hitelt vett fel, amelynek egyik biztosítéka az önkormányzat készfizető kezességvállalása volt.

A helyzet azóta annyiban változott, hogy a város mellett a 200 települést ellátó Baranya-Víz Zrt. is belekeveredett az ügybe. Így, amennyiben mégis késik a korábbi kormánydöntés módosítása, a bank kénytelen lesz megpróbálni inkasszózni az összeget az önkormányzat számláján, ahol azonban a polgármester bevallása szerint közel sincs elegendő pénz. Ezért a kezességvállalási sorban egészen a Baranya-Víz számlájáig kell majd mennie. Amennyiben ott sem lesz meg a megfelelő összeg, dobra verhetik a fürdőt is.