Véget ér egy korszak: nevet vált a tököli fiatalkorúak börtöne

2015.11.25. 13:09

Pintér Sándor belügyminiszter rendelettervezetben nevezné át a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetét. Az új neve az lenne, hogy

Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.

És mindezt miért?

mert a felnőtt korú elítéltek száma már jóval meghaladja a fiatalkorúakét.

Pintér szerint a hatályos szabályozás lehetőséget ad arra, hogy a fiatalkorúakat ne csak önálló intézetben lehessen elhelyezni, hanem a felnőttek intézete külön épületében vagy épületszárnyában is. 

A 800 férőhelyes tököli fiatalkorúak börtönét 1963-ban hozták létre, pedig már egy 1908-as Btk. paragrafus kimondta, hogy a fiatalkorú bűnözőket külön bv. intézményben kell elhelyezni. A börtön épületegyüttesében korábban huszárlaktanya működött,  majd a honvédség használta, és végül politikai elítélteket helyeztek el benne.

Aztán amikor amnesztiát kaptak, az épület kiürült, így jöhetett létre - a törvény hatályba lépése után több mint 50 évvel - a fiatalkorúak börtöne, ahová 1963-ban az egész országból átszállították a 18 év alatti elítélteket. Nagykorúakat először 1987-ben helyeztek el a börtönben, majd a 90-es évek közepétől kezdve egyre nőtt a számuk - most pedig már többségbe is kerültek. Részben azért, mert itt helyezik el azokat is, akiket a Ráckevei Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyez.