Lázár: Az illegális bevándorlók nem integrálhatók a társadalomba

2015.11.26. 14:21 Módosítva: 2015.11.26. 14:27
Egész Európában egyre nagyobb, növekvő terrorveszéllyel számolhatunk - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Lázár először azt mondta, hogy 2-es fokozatú a terrorveszély, majd Kovács Zoltán pár perc múlva korrigálta, hogy mégiscsak hármas.

Mekkora is itthon a terrorveszély?

A kormány információi szerint egész Európában egy nagyobb, növekvő terrorveszéllyel számolhatunk - jelentett be Lázár János a Kormányinfón. Majd meglepő kommunikációs baki következett:

Lázár közölte hogy Magyarországon 2-es fokozatú a terrorveszély. Ez a második legsúlyosabb fokozat, az 1-esnél a legnagyobb a terrorkészültség.

Kovács Zoltán kormányszóvivő viszont pár perc múlva bejelentette, hogy

marad a 3-as fokú terrorveszély,

Hányas fokozat?

ez alulról a második a négyfokozatú skálán, nincs ok ezt emelni. A miniszter bakiját valószínűleg az okozhatta, hogy régebben fordítva volt a sorrend, és a B-fokozat (a második) jelezte a második fokú terrorveszélyt, és a negyediknél volt a legsúlyosabb a veszély. 

Mi az a 3-as fokozatú terrorveszély?

A kormányhatározat szerint "A 3-as (közepes) fokozat rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az Európai Unió, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt. A fokozatot mindaddig fenn kell tartani, amíg Magyarország veszélyeztetettsége – nagy valószínűséggel – nem zárható ki."

Lázár arra is reagált, hogy Orbán Viktor segítségét kérte a Mazsihisz a terrorveszély miatt. A miniszter azt mondta, hogy hónapok óta egyeztetések vannak a Mazsihisz és a Belügyminisztérium között arról, hogyan tudja fokozottan védeni a kiemelt létesítményeiket. Ez az elmúlt 25 évben minden terrorfenyegetettség idején így volt.

Lázár szerint "nem kétséges, hogy Európát megtámadták". A kormány szerint ezért össze kell fogni, és az illegális bevándorlást meg kell állítani. "A bevándorlás és a terrorizmus egymástól elválaszthatatlan, kéz a kézben jár" - mondta Lázár.  A miniszter szerint tarthatatlan, hogy Brüsszelben napokig rettegnie kell az ott élőknek, és folyamatos a terrorveszély.

A vasárnapi brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozón - amelyen részt vesz Orbán Viktor kormányfő is - a magyar kabinet azt az álláspontot képviseli majd, hogy Magyarország kész intenzíven közreműködni Európa megvédésében

ebben a háborús helyzetben.

Lázár arról is beszélt, hogy az illegális bevándorlók nem integrálhatóak a társadalomba, és ez Németországban is súlyos kihívást jelent. Majd Lázár a cigányság helyzetével állította párhuzamba a bevándorlási kérdést. "Magyarország hosszú idők óta küzd a cigányság integrálásával. Hogyan tudnánk akkor olyanokat integrálni, akik nem élnek velünk együtt?"

Ön szerint 2015. november 26-án milyen fokozatú a terrorveszély Magyarországon?

Nem hibázott a TEK, a sajtó fogja vissza magát

Lázár János a TEK nagy visszhangot kiváltó akciójáról is beszélt. Szerinte a hat férfi érdemi fenyegetést jelentett - mondta a miniszter, aki emlékeztetett rá, hogy az elfogottak közül ketten büntetett előéletűek. "A TEK nagyon jól teszi, ha kiemelten figyel, ezért olyan hiba nem történt, ami a TEK-nek felróható lenne" - mondta Lázár. A két hétvégi eset szerinte érdemi kockázatot jelenthetett Magyarország biztonsági helyzetére nézve, és ezt a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása is megerősíti.

D MTZ20151126016
Fotó: Máthé Zoltán

Egy ilyen helyzetben a rendőröknek az a kötelességük, hogy garantálják az ország biztonságát, és a miniszter szerint a sajtó nem tudja megfelelően megítélni, hogy ki, milyen valós veszélyt jelent. A miniszter szerint a sajtó a kritikus cikkeivel megrendíti a bizalmat a TEK-ben, ezért Lázár arra kérte az újságírókat, hogy a szakértelmet bízzák a terrorelhárítókra. 

900 ezer aláírás a kvóta ellen

A miniszter ismét elutasította az európai kötelező kvótarendszert, ami ellen a Fidesz folyamatosan gyűjti az aláírásokat. Lázár bejelentette, hogy már több mint 900 ezren írták alá az íveket.  

Megduplázzák a hitelkeretet a gazdák számára

A vártnál is nagyobb az érdeklődés a földárveréseken, ezért Lázár János ma arra kérte Matolcsy György jegybankelnököt, hogy emelje meg a gazdáknak nyújtható hitelkeretet. Az eddigi 150 milliárdos hitelkeretet kimerítették a gazdák, ezért Lázár János még egyszer ugyanennyit kért. 

Eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.

A miniszter sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták a mezőhegyesi ménesbirtoknál dolgozókat. Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kormány mind a 400 dolgozó munkaviszonyáról gondoskodni fog az újjáalapított mezőhegyesi mintagazdaságban - közölte Lázár János.

A Magyar Nemzet az elmúlt napokban foglalkozott azzal, hogy külföldiek is magyar földhöz juthattak. Lázár erre azt mondta, hogy nem jelent érdemi kockázatot az a mennyiségű föld, amit külföldiek vásároltak meg. Egy burgenlandi, részben magyar család földvásárlása nem jelenthet kockázatot - vélte a miniszter.

Paks köszöni szépen, jól van

Paks 2-ről, illetve az Európai Bizottság erről szóló kötelezettségszegési eljárásáról Lázár azt mondta: "Paks köszöni szépen, jól van, és megy előre". A kormány tárgyal az EB-vel a dologról, bár a kormány szerint egyértelmű, "Brüsszel megtámadta, és láthatóan zászlajára tűzte Magyarországot". Márpedig aki Paks ellen kampányol, a rezsicsökkentés ellen kampányol.

És még

Lázár elárulta még a Kormányinfón, hogy 

  • ő is a Várba költözik Orbán Viktorral együtt. Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke és munkatársai szintén odaköltöznek.  Amúgy szerinte egy miniszter, államtitkár ma már egy padon ülve egy laptoppal el tudja látni a feladatát, ezért szinte mindegy, hogy hol lesz a kormány új székhelye.
  • Hasznosítani fogják a minisztériumok üresen maradt épületeit. "Orbán Viktor arról sem mondott le, hogy a minisztériumokat vidékre költöztessen. Elég kreatív ötletei vannak" - mondta Lázár. 
  • Valóban elbukta a Miniszterelnökség a Századvég-pert. A 30 ezer oldalas dokumentumot a következő napokban át fogják küldeni annak, aki ezt a bíróságon kérte. 
  • Célprémiumot ad Lázár a Miniszterelnökség nagyjából 100 alkalmazottjának, mivel sikerült 9000 milliárdot kifizetni az uniós pályázatokból.
  • A kormány a bürokráciacsökkentés után az építésügyi eljárást alakítja át, amit az adóeljárás átalakítása követ majd.
  • A kormány készen áll a magyar-román határzár felépítésére. Ha Németország, Ausztria, vagy Szlovénia lezárja a határait, akkor fennáll a veszélye, hogy az embercsempészek módosítják a menekültek útvonalát, és Románia felől érkeznek a bevándorlók, mondta Lázár.
  • Martonfán és Sormáson nem lesz menekülttábor, ez a döntés végleges.