Húszezressel akarta megvesztegetni a matektanárát az érettségin

2015.12.01. 08:43
Rendhagyó vége lett egy matematikarétességinek Zalaegerszegen. A Zala megyei főügyészség részletes beszámolója szerint májusban egy iskolás fiú ugyanis megpróbálta megvesztegetni a matektanárát, hogy több pontot kapjon.

Egy lenti fiatalember a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola és Szakiskolában 2015. május 2. napján középszintű matematika írásbeli érettségi ismétlő vizsgát tett. A matematika érettségi dolgozatok javítására, így a pontszám előzetes kialakítására egy matematika-informatika szakos tanárnőt jelöltek ki - írta az ügyészség.

A javítást követően lehetőség volt a dolgozat megtekintésére, - amellyel élt is a fiatalember -, majd a tanárnő a dolgozatot visszatette egy zárt borítékba, és elzárta.  Pár nappal később a fiatalember ismét betekintést kért a dolgozatába, ekkor a dolgozatot tartalmazó A4-es méretű borítékba egy kisebb borítékot tett, benne 20 ezer forinttal. 

Az volt a szándéka, hogy a pénzért a tanárnő javítsa fel az elért pontszámait, ezért meg is kérte, hogy

feltétlenül tekintse át még egyszer a dolgozatát, hátha talál benne értékelhető plusz pontokat.

A tanárnő azonban mit sem sejtve a dolgozatot tartalmazó borítékot lezárta, és eltette. 

A fiú édesanyja két nappal később telefonon felhívta a tanárnőt, elmondta, hogy egyedül neveli a gyermekét, akinek nagy szüksége lenne a felvételijéhez a megfelelő pontszámra, így a sikeres matematika érettségire is. Végül megkérdezte, hogy megtalálta-e a nagy borítékban elhelyezett kis borítékot.

A tanárnő ekkor értesítette az iskola igazgatóját, aki felbontotta a - már az érettségi elnöknél lévő – dolgozatot tartalmazó borítékot, amelyben megtalálta a kisebb borítékot, benne a húszezressel. 

A Zalaegerszegi Járási És Nyomozó Ügyészség a fiatalember ellen vesztegetés bűntette, míg édesanyja ellen bűnpártolás vétsége miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon.