Fel akarják törni a Farkas Flóriánnak adott államfői lakást

4O5A4962
2015.12.02. 06:32

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetése azt tervezi, hogy feltöreti a XII. kerületben a Széchenyi-hegyen található villalakását.

A korábban államfői rezidenciaként is használt, 160 négyzetméteres luxusingatlan a tulajdoni lap szerint tavaly áprilisban került hivatalosan az ORÖ vagyonkezelésébe, de csak mostanában vették észre, hogy egyáltalán nem tudnak bemenni az ingatlanba.

Az ORÖ vezetői szerint Farkas Flórián miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő vitte el százmilliós értékű lakás kulcsait.

A Romnet.hu a napokban írta meg, hogy Hegedüs István, az ORÖ jelenlegi vezetője hivatali elődjét vádolja, hogy „elfelejtette visszaadni” a kulcscsomót. Farkas Flórián vasárnap szűkszavú közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy soha semmilyen céllal nem használta és jelenleg sem használja a villát, azóta azonban nem reagált a megkeresésekre, az ORÖ-vel sem próbálta tisztázni az ügyet.

A roma önkormányzatban akkor tűnt fel a probléma, amikor a ház többi lakásának tulajdonosai fizetési felszólítást küldtek, hogy az önkormányzat egyenlítse ki a havi 130 ezer forintos közös költség elmaradásait. A hátralék már milliós tételre növekedett.

Vajda László, az ORÖ képviselője az Indexnek elismerte, hogy sem kölcsönadási szerződéssel, sem más elismervénnyel nem tudják bizonyítani, hogy Farkas kérte kölcsön az ingatlant.
 

Ezért valószínűsítette, hogy hosszas pereskedés elé néznek, mert nem készült olyan papír, amely egyértelműsítené, hogy a Farkas Flóriánnak kellene fizetni.

Vajda ugyanakkor állítja, tavasszal valóban Farkas kérte meg Hegedüs Istvánt, hogy határozatlan időre adja kölcsön a lakást.

A képviselő szerint a Fidesz országgyűlési képviselője azzal indokolta kérését, hogy Szolnokon élő feleségét rendszeres orvosi kezelésre kell felhoznia a fővárosba, és nincs hol elhelyezni őt. Vajda szerint – ha nem kerülnek elő a kulcsok – a napokban feltörik a lakás ajtaját, és kiderítik, használta-e valaki az elmúlt hónapokban.

Az államot képviselő MNV Zrt.-vel 2013-ban Farkas Flórián még ORÖ-elnökként írta alá azt a megállapodást, amellyel az önkormányzat vagyonkezelésébe került a XII. kerületi luxuslakás, valamint egy megyaszói kastély, három további fővárosi lakás, valamint két balatonboglári üdülő. Az ingatlanokat elvileg az ORÖ közfeladatainak ellátására vették át.

Farkas miniszterelnöki biztosi kinevezése után az összeférhetetlenség miatt mondott le tavaly ősszel az ORÖ vezetéséről. A helyére választott Hegedüs István lényegében az ő emberének számított, a döntéseket továbbra is Farkas, és két-három bizalmi embere (gazdasági vezető, hivatalvezető) hozta. Aztán amikor elkezdtek a pénzlenyúlós, kamuprojektes balhék ráomlani az ORÖ-re, Farkas emberei elhagyták a szervezetet, Hegedüs pedig Farkas ellen fordult.