A nemzetbiztonsági bizottság szerint is kockázatos a HM fegyvereladása

2015.12.03. 12:36

A nemzetbiztonsági bizottság jövő szerdai zárt ülésének egyik témája a kedden kipattant fegyvereladási botrány lesz, írja az MTI. Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság alelnöke elsősorban az értékesítés részleteiről vár válaszokat a Honvédelmi Minisztériumtól.

Az ügy a Párbeszéd Magyarországért párt feljelentésével jutott nyilvánosságra. Tordai Bence szóvivő a honvédelmi tárca nyilvánosan is elérhető szerződéseire hivatkozva azt mondta, hogy 2013-ban és 2014-ben egy pilisi vadászboltot működtető kft. összesen 7,5 millió forintért vett a HM-tól 1357 repülőgépről indítható éles rakétát, 83 darab repülőgépre szerelhető gépágyút, 52 légvédelmi rakétát, 501 helikopterről indítható páncéltörőt, 57 légvédelmi, 214 levegő-levegő és 1203 darab egyéb rakétát, 5 darab mozgócél-felderítő lokátort is.

A PM szerint a fegyvereladás valójában százmilliós nagyságrendű ügylet, ráadásul nem tudni, hogy a lejárt szavatosságú, de javítással könnyen újra bevetésre alkalmas fegyverarzenál hova került azóta. A párt szerint még az is elképzelhető, hogy többek között ezek segítségével támadják most Szíriában a NATO-egységeket. A vadászbolt is megszólalt az ügyben, szerintük értéktelen fegyverekről és szenzációhajhászásról van szó, a fegyverek pedig az országban vannak. 

Molnár Zsolt MSZP-s képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: veszélyes fegyverekről van szó, fontos kérdés, hogy azokat kinek adták el, hová kerülhettek. "Ha Magyarországon maradtak is, kérdés, hogy azokat megfelelően őrzik-e. Magyarország nemzetbiztonsága szempontjából az is kiemelten fontos, hogy a Magyar Honvédség fegyverei kerülhettek-e esetleg külföldi országokba, akár bűnszervezethez, terrorszervezethez."

A bizottság elnöke hozzátette, hogy az ülésen a székelyföldi terrorváddal kapcsolatban is tájékoztatást kérnek a magyar titkosszolgálatoktól. A romániai szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) kedden azt jelentette be, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.