Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Magyarországon is vizsgálják a marihuána orvosi bevezetését

2015.12.03. 06:46 Módosítva: 2015-12-03 06:46:38

Már Magyarországon is vizsgálják a gyógyításban felhasználható cannabis orvosi alkalmazásának lehetőségét, írja a Népszabadság az egészségügyi államtitkárság közlésére hivatkozva.

A szert a világ több országában eredményesen használják a szklerózis multiplex, a rákbetegség sugárterápiáját kísérhető hányingerek, rosszullétek enyhítésére, a gerincsérülésekből eredő fájdalmak, valamint a kóros szemnyomás mérséklésére. A cannabis hatvannál is több gyógyhatású anyagot tartalmaz, 1937-ig idegnyugtató szerként hivatalosan forgalomban volt. 

Több ország azért óvatos a cannabis bevezetésében, mert attól tart, hogy az engedélyezésével valamiféle drogturizmust indítanának el. Az eddigi példák azonban ezt az aggodalmat egyáltalán nem igazolták.

Hazai toxikológusok szerint a magyarországi felülvizsgálat teljesen felesleges, hiszen számtalan országban már nemcsak tesztelték, hanem hosszú évek óta hatékonyan alkalmazzák is a cannabist. A párhuzamos vizsgálatok csak időhúzáshoz vezetnének. Akadnak azonban olyan pszichiáterek, akik szakmai szempontból nem pártolják a cannabis alkalmazását. Ők úgy vélik, hogy a könnyű drogok beengedése a gyógyításba megnyitja az utat az úgynevezett „kapudrogok" előtt.

 A cannabis termesztése és fogyasztása Magyarországon jelenleg törvénysértő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.