Óriási szívességet tett Snowden a terroristáknak

2015.12.03. 07:01

Nem hiszi, hogy aktuális lenne ma egy európai titkosszolgálat létrehozása. Az EU-alapszerződés az uniós kereteken kívül tartja a hírszerzést, "és nem látom a jeleit a szerződés gyors módosításának" - nyilatkozta a Figyelőnek adott interjúban Gilles de Kerchove. Az EU terrorellenes főkoordinátora szerint a valódi kihívás nem is ez, hanem az, hogy miként építsünk hidakat a tagállami tevékenységek és a létező EU-platformok, a schengeni adatbázis, illetve az Europol között.

Amióta Edward Snowden kiszivárogtatta, hogy hogyan gyűjt információkat az amerikai titkosszolgálat, azóta a terrorszervezetek változtattak a magatartásukon és tudják, mire figyeljenek. De Gilles de Kerchove szerint az is érthetetlen, hogy miért kell nyilvánosan elmondani az Európai Parlanent előtt, hogy hogyan használják a hatóságok a légiutas-adatnyilvántartási rendszert, így a terroristák megtudják, milyen kritériumokat és indikátorokat használnak a hatóságok az adatok átadásakor. 

De volt még egy kára a Snowden-ügynek és ez Kerchove szerint "egyre aggasztóbb." Snowden megnevezte azokat a szoftvercégeket, amelyek együttműködnek az NSA-val (ez az egyik amerikai titkosszolgálat). A cégek mindegyike amerikai, és mivel tisztában vannak azzal, hogy európai ügyfeleik számára mennyire fontos a magánélet védelme, ezért olyan kifinomult kódok kifejlesztésébe kezdtek, amelyek a felhasználó mobiljára, nem pedig egy tőle független platformra vannak telepítve. És hogy miért baj ez? Azért, mert hiába kéri az amerikai kormány vagy az NSA a kódokhoz való hozzáférést a szolgáltatóktól, azoknak már nincs hozzáférésük azokhoz. Márpedig ezeket a kódokat a terrorszervezetek is használják, az 50 halálos áldozatot követelő tunéziai merénylet elkövetője egy WhatsApphoz hasonló francia alkalmazáson keresztül kommunikált, a hatóságok képtelenek voltak elfogni az üzenetet. 

Kerchove szerint nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között

Nincs ilyen kapcsolat

- mondta az interjúban. Ugyanakkor szerinte a hatóságoknak tudniuk kell, hogy honnan érkeznek a menekültek és szerepel-e a nevű az adatbázisban, ezért ahol tömegesen lépik át a határt, ott menekültügyi és biztonsági kontrollnak kell alávetni őket. Kerchove szerint ilyen migrációs hullám mellett a nemzeti határellenőrzéssel csak ideig-óráig lehet megállítani egy 500 ezres menekülthullámot. Arra lenne szükség szerinte, hogy az Europolt is levezényeljék a határra, amelynek eddig jogi és intézményi akadályai is voltak.

"A dzsihadisták tudják, hogyan osszák meg a társadalmunkat és hogyan keltsenek félelmet. Mivel a migránsok muszlimok, egyesek számára egyet jelentenek a terroristákkal. Egyre több európai radikalizálódik, s ez lökést ad a szélsőjobboldalnak. Ezt el kell kerülni. Ez ugyanakkor azt is megköveteli, hogy szembenézzünk a realitásokkal" - hangsúlyozta Kerchove.