Pallasz Athénéről nevezik el a szolnoki és a kecskeméti egyetemet

2015.12.03. 12:32 Módosítva: 2015.12.03. 12:34

Egyesül a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola. Az összeolvadással létrejött egyetem neve 2016. július 1-től Pallasz Athéné Egyetem lesz, ezt tartalmazza a felsőoktatási törvény december elsején elfogadott módosítása. Az összevont intézmény megkapja az alkalmazott tudományok egyeteme címet.

Pallasz Athéné a bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság,a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője a görög mitológiában, így az elnevezés hozzájárul az egyetem szellemiségének a kifejezéséhez, írták az egyetem elnevezésének indoklásában a módosítást benyújtó kormánypárti politikusok.

A törvénymódosítás szerint 2016. július 1-től összeolvad a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola is. Az intézmény új neve Eszterházy Károly Egyetem lesz.

Kiválik a Szent István Egyetemből az Állatorvos-tudományi Kar, és ezzel létrejön az Állatorvostudományi Egyetem

Az egyetemek átalakulásáról szeptemberben döntött az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkársága. Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban az Indexnek azt mondta: több egyetem és főiskola eddigi formájában hosszútávon nem működőképes.