Szakdolgozatokból plagizálhattak a Farkas Flórián-közeli tanulmányírók

2015.12.04. 20:37
Ismerős cégeknek kiszervezve fizetett százmillió forintnál is többet Farkas Flórián irányítása alatt az Országos Roma Önkormányzat olyan tanulmányokra, amelyeknek egy részét korábban már más projektekben is elszámoltak – írja most megszerzett dokumentumokra hivatkozva a Romnet.

A tanulmányok annyira drágák voltak, hogy oldalakra számítva többségében 80-100 ezer forintot kellett fizetni értük az elvileg a romák foglalkoztatását segítő programkeretből, de voltak olyan tanulmányok is, amelyek oldalanként 300 ezer forintba kerülhettek. A szerződéseket és a teljesítési igazolásokat Farkas Flórián szignózta — írja a Romnet.

Ezek a kifizetések a hírekben már sokszor szereplő, 5 milliárdos költségvetésű Híd a munka világába program keretében történtek, méghozzá úgy, hogy százmillió forint értékben írtak ki közbeszerzési pályázatot szakértői háttértanulmányok elkészítésére. A Romnet cikke szerint a nyertes cégek közül több közel áll Farkas Flóriánhoz.

Az egyik ilyen az Advocata Kft., melynek tulajdonosa Birher Nándor, Farkas Flórián tanácsadója. A cége itt 7 millió 620 ezer Ft-ért írt egy 73 oldalas háttértanulmányt. Pályázati tanácsadó lett nettó 23 millióért  a Synergy Capital System Kft. is: a cég mögött a hajdani Vegyépszer fontos embere, Forgó Ferenc áll. A Romnet úgy tudja, hogy az egész szövetkezeti rendszert kitaláló Forgó Ferenc fiát is alkalmaztatta a roma projektben projektasszisztensként, havi 500 ezer forintos fizetéssel. Számos további nyertes cég adatai az eredeti cikkben láthatók.

A Romnet szerint a háttértanulmányok nagy részében „nagyfokú egyezések és azonosságok találhatók olyan esetekben is, amikor a kiemelt szövegek a dokumentum felhasznált irodalmi jegyzékében nem szerepeltek”.

A tanulmányok tartalma jórészt hatályos jogszabályok ismertetése, az interneten fellehető beszámolók, a szomszédos országok tapasztalatainak beszámolója, egyetemi szakdolgozatok idézete, vagy a témában már publikált, és minisztériumok számára korábban elkészített tanulmányok idézete

—írják.

A Híd a munka világába projekttel kapcsolatban a NAV 2015 tavasza óta, több ügyben is folytat nyomozást, gyanúsítottja hivatalosan még nincs az ügynek. A nyomozók jelentős értékre elkövetett csalás miatt ezeket a tanulmányokat is lefoglalta.

Farkas Flóriánt, bár már komolynak tűnő nyilvános kritikát is kapott, a kormány a botrányok ellenére sem engedi el egyelőre. Ezt éppen a korábban kemény bírálatot megfogalmazó Lázár János mondta ki legutóbb, amikor csütörtökön arra a kérdésre, hogy mikor engedik el Farkas kezét, mikor vonják vissza miniszterelnöki megbízotti kinevezését, felnevetett, és azt válaszolta, hogy Orbán Viktor nem tervezi megszüntetni az együttműködést a botrányok sorozatát produkáló Farkassal, sem az ORÖ-vel. Lázár ezt azzal magyarázta, hogy 

az ügy politikai problematikája súlyosabb, mint a gazdasági vagy elszámolási problematikája. A kormánynak és a kisebbségnek érdeke, hogy legyen kisebbségi képviselet.