Fojtogatás, harmincezres lehúzás, egy taxi ablakán kihányásért

2015.12.06. 18:31 Módosítva: 2015.12.06. 21:12

Durva sztoriról számolt be az Index egyik olvasója a péntek éjszakájáról. Dorka azt állítja, egy budapesti taxitársaság három taxisa fojtogatta, kifosztotta, a sofőrök elvették a bankkártyáját, és nemi erőszakkal fenyegették büntetésképpen, amiért kihányt az autó ablakán. A taxitársaság szerint az egészből semmi nem igaz, a nő kártyájáról lehúzott 30 ezer forint pedig az összehányt autó reális tisztítási díja.

Dorka története szerint az Európa hajóhoz hívott taxit péntek késő este, miután rosszul lett némi gyógyszerre megivott pezsgőtől. Budafokra szeretett volna hazajutni, és már azt meglepőnek találta, hogy a taxis miért nem a legrövidebb, rakparton át vezető utat választja. Ehelyett az első kerület felé indultak, de menet közben Dorka rosszul lett, kérte a sofőrt, hogy álljon meg, amit az csak a harmadik kérésre tett meg, ráadásul az autóból sem tudott rögtön kiszállni, mivel be voltak zárva az ajtók. Dorka azt mondta az Indexnek, sikerült lehúznia az ablakot, és kihánynia rajta, így a kocsi belsejébe nem jutott, ez azonban nem hatotta meg a taxist, aki szidni kezdte és, 30 ezer forint tisztítási díjat kért tőle.

Dorka sokallta az összeget, mondván a karosszéria tisztítása nem kerülhet ennyibe, erre a történet szerint a sofőr odahívta két kollégáját. Közülük az egyik nekivágta egy drótkerítésnek és fojtogatni kezdte. Dorka szerint mikor kérte, hogy engedje el, még egy kés is előkerült, és fenyegetni kezdték, hogy egyesével megverik és megerőszakolják. Erre már inkább átengedte a bankkártyáját, melynek a PIN-kódját is meg kellett mondania, így nem tudta befolyásolni mennyit ütnek be, de a netbankos kimutatás alapján, amelyet másnap egy nyilvános Facebook-posztban közzé is tett, valóban 30 ezerrel rövidítették meg a taxisok. A kikényszerített fizetés után állítólag Dorka visszakapta a kártyáját, és elrohant.

Egy közeli étteremből rendőrt akart hívni, mert a mobilja lemerült, de onnan a biztonsági őr elhajtotta, mivel szerinte csak részeg hisztizésről volt szó. Végül máshonnan sikerült telefonálnia, de a helyszínre érkező rendőrök sem voltak vele túl segítőkészek: szemére hányták, hogy elhagyta a helyszínt, hogy nem hívta ki őket hamarabb. Előkerítették a taxist, aki állítólag tiszta autóval érkezett, és azt mondta, az azóta eltelt 1,5 órában sikerült kitakaríttatnia, illetve a bankkártyás fizetés blokkját lobogtatva bizonygatta, hogy teljesen szabályos tranzakció történt.

Dorkának azt mondták, mivel nincs rajta külsérelmi nyom, tehet ugyan feljelentést, de így 3 ember szava lesz egy emberé ellen, és könnyen lehet, hogy a végén még őt büntetik meg rágalmazásért, ezért először nem tett feljelentést. Másnap mikor felkelt, már érezte a nyakán és a hátán, hogy valami nem stimmel, és a barátai unszolására mégis elment a rendőrségre feljelentést tenni. Dorkát éppen az orvoshoz menet értük el telefonon, ahova látleletet készíttetni ment, mivel azt mondja, az incidens óta nem tudja forgatni a nyakát.

Próbálta felvenni a kapcsolatot a taxitársaság vezetőségével, mert azt mondja, kíváncsi hogy miért történt ez vele, és szeretné akár peren kívül rendezni az ügyet, de a diszpécserek nem voltak hajlandóak megadni neki a cégvezetők elérhetőségét, mondván, hétvége van. A társaságot mi is megkerestük, és bár vezetőkkel mi sem tudtunk beszélni, egy diszpécser elmondta az ő verziójukat a történetről.

Állításuk szerint Dorkának nem sikerült az ablakon kihánynia, és az autó belső kárpitja büdös és mocskos lett, a 30 ezer ennek jogos tisztítási díja. Azt is mondták, az utas ügyvédnő, ezért "fenn hordja az orrát", és attól tartanak, el fogja vinni a végsőkig az ügyet, "ügyvédként visszaél a státuszával". Ezen kívül állítják, az hogy gyógyszerre ivott, mindent elárul, valószínűleg nem emlékszik igazán a történtekre és össze-vissza beszél. 

Megnéztük a cég honlapját, mit írnak az ilyen esetekben szokásos eljárásról, de a fenti történet akkor sem felelne meg ennek, ha az erőszakoskodást és fenyegetést leszámítanánk belőle. Azt írják ugyanis, hogy beszennyezés esetén a takarításért elkérhető maximális összeg 20.000,- Ft. lehet. Ezen kívül azt is, hogy ha a káreseménnyel kapcsolatban a sofőr és az utas nem tudnak megállapodni, akkor a taxis köteles erről haladéktalanul a diszpécsert tájékoztatni és szükség esetén rendőri intézkedést kérhet. Ha az utas igényli a költségek igazolását, akkor a sofőrnek be kell tudnia muatatni a tisztításról, javításról kiállított számlát.

Kerestük a rendőrséget is. Ők azt írták, hogy pénteken a nő többszöri kérdésükre sem akart feljelentést tenni. Másnap, azaz szombaton viszont újra jelentkezett, és tanúként vallomást tett, és ez alapján a rendőrség - önbíráskodás gyanúja miatt - meggyanúsított egy férfit, akit ki is hallgattak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport