Ákos, Bátor
1 °C
12 °C

Orbán Viktor a függöny mögé bújt az ellenzéki kérdések elől

2015.12.07. 14:33
Furcsa közjáték zajlott az azonnali kérdések órájában a parlamentben. Az ellenzéki képviselők megpróbálták össztűz alá venni Orbán Viktort, az MSZP-s, jobbikos és LMP-s képviselők is hozzá nyújtottak be kérdést, ám a miniszterelnök csak akkor lépett be a terembe, amikor már házszabályt sértett volna a válasz megtagadásával. Addig a függöny mögött várakozott. Így öt MSZP-s és jobbikos képviselő nem is kapott ma válaszokat. Orbán sajtófőnöke szerint a miniszterelnök a házszabálynak és a hagyományoknak megfelelően járt el.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is Orbán Viktortól akartak kérdezni az azonnali kérdések órájában. Az időzítés nem véletlen: a parlamenti szabályok szerint a miniszterelnöknek személyesen kell válaszolnia, ha halaszthatatlan közfeladata van, akkor kijelölhet válaszadót maga helyett.

A kérdező képviselő azonban ragaszkodhat ahhoz, hogy a miniszterelnök személyesen válaszoljon. A szabályok szerint a miniszterelnöknek a negyedik alkalommal mindenképp válaszolnia kell, és ez a bizonyos nap egyetlen azonnali kérdés (a jobbikos Volner Jánosé) esetében éppen ma jött el. Így az egész ellenzék arra készült, hogy Orbán bent lesz a teremben, és kérdezhetnek tőle.

Sorrendben ezeket a kérdéseket akarta feltenni az ellenzék:

  • Harangozó Tamás (MSZP): Szegényre lopott ország, avagy kinek a rokonát tisztelhetjük a törvénymódosításuk mögött?
  • Gőgös Zoltán (MSZP): Számíthatnak-e Önre a pápaiak Miniszterelnök Úr?
  • Vona Gábor (Jobbik): Terítsük ki a kártyákat! Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete? 
  • Magyar Zoltán (Jobbik): Önöknek bármilyen árat megér a haverok kiszolgálása?
  • Mirkóczki Ádám (Jobbik): Meddig tűri még? 

Orbán a fenti kérdésekre nem kívánt most válaszolni, a kabinetfőnökét, Rogán Antalt jelölte ki „halaszthatatlan közfeladata” miatt. Ám közben a miniszterelnök a terem bejáratánál, a függöny mögött várakozott. Az ellenzéki képviselők háborogva jelezték, hogy megvárják inkább, amíg belép a terembe a függöny mögött álldogáló miniszterelnök.

Orbán átsétált

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője az Index kérdésére azt mondta:

A miniszterelnök a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el.

Orbán Viktor folyamatosan ellátja a kormányzással kapcsolatos közfeladatait, és közben – a vonatkozó szabályoknak megfelelően – a parlamenti munkában is részt vesz".

D  TT20151207038
Fotó: Kovács Attila / MTI

Havasi azt mondta, a házszabály szerint a miniszterelnöknek a mai napon egyetlen kérdésre, Volner János kérdésére kellett kötelezően válaszolnia, és ezt a Jobbik-frakció a 14., el nem hangzó helyre rangsorolta. „Miután kiderült, hogy a kérdés mégis elhangzik, a miniszterelnök a parlamenti dolgozószobájából átsétált az ülésterembe, megválaszolta a kérdést, majd bent maradt és megválaszolta a további képviselői kérdéseket is.”

Volner kérdésére már be kellett menni

Orbán valóban csak a jobbikos Volner János kérdésénél lépett be a terembe. Nem véletlenül: ha Volner kérdésére sem válaszol, megsérti a házszabályt. Volner kérdésénél sem ült azonban be rögtön a bársonyszékébe, azt a parlamenti patkó harmadik sorának széléről hallgatta. 

Volner azt kérdezte: „Miért mindig Orbán Viktor barátai viszik el a zsíros állami és önkormányzati üzleteket? Milyen véletlennek köszönhető ez?” A jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, hogy a véletlen műve-e, hogy a miniszterelnök környezetéből Garancsi István, Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna folyamatosan nyernek állami pályázatokon, „vagy van benne segítség is”?

Orbán azzal hárította el a kérdés – immár a saját helyéről –, hogy Volner nevezzen meg konkrét ügyet, konkrét visszaélést, mert így csak  „pártpolitikailag motivált vádaskodásnak” lehet tekinteni a felszólalását. 

Volner azzal vágott vissza, hogy ha Orbán az előző percekben „nem a függöny mögött áll”, akkor a többi jobbikostól hallhatott volna több konkrétumot. Orbán erre csak annyit reagált, hogy „állok rendelkezésre, ahogy a házszabály előírja”. Majd a Jobbiknak azt üzente, hogy

még nem is kormányoztak, máris nyakig vannak az ügyekben.

Szerinte a jobbikosok még kormányon sem voltak, máris „sikerült belekeveredni az ország legsúlyosabb korrupciós ügyébe, Kovács Bélának hívják az illetőt”.

Orbán és a közbeszerzésen induló családtagok

Miután Orbán megérkezett, a többi jobbikos és MSZP-s a házszabály szerint már nem tehette fel a kérdését (majd esetleg jövő héten), az LMP-s képviselőknek viszont még maradt esélyük. Sallai R. Benedek a földárverések leállítására kérte Orbánt, aki ezt visszautasította: „földügyben tett minden állításunkat tartjuk”.

Schiffer András frakcióvezető pedig a közbeszerzések nyilvánosságáról kérdezte Orbánt, és felemlegette, hogy egy múlt heti módosítás alapján a politikusok, vezetők családtagjai is indulhatnak a közbeszerzéseken. Orbán erre úgy reagált:

ha bármelyik családtagom közbeszerzésen indul, legyen szíves, és tegye szóvá.

A miniszterelnök hozzátette, hogy ma Magyarországon szerinte minden eddiginél szigorúbb a közbeszerzési törvény, "a legszigorúbb Európában, szigorúbb, mint bármely korábbi hazai közbeszerzési törvény, és szigorúbb, mert szélesebb körre, több állami vezetőre terjed ki, mint bármikor korábban."

Schiffer azt is felvetette, hogy a hogy a politikusoknak legyen kötelező vagyonosodási vizsgálatuk. Erre Orbán Viktor úgy reagált: talán az lenne a legszerencsésebb, "ha kiválasztanánk valami tisztességes demokráciát", például Németországot vagy Ausztriát, és Magyarország átvenné az ottani szabályokat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.