Hűtlen kezelés miatt elítélték a csepeli MSZP-elnököt

2015.12.08. 13:59

Első fokon elítélték az MSZP csepeli elnökét és frakcióvezetőjét két rendbeli hűtlen kezelés bűntette miatt. Szenteczky János a bíróság szerint még a Csepeli Vagyonkezelő (Csevak) Zrt. vezérigazgatójaként követte el a bűncselekményeket. Az indoklásban az áll, hogy Szenteczky tudott arról, hogy a Csepeli Ifjúmunkás Sportegyesület nem kötött bérleti szerződést két csepeli, az Erdősor utca 45. és 47. számok alatti ingatlanok használatára. A bérlők így 2007-től kezdve éveken keresztül nem fizettek bérleti díjat, így ingyen használták az ingatlanokat, pedig előtte is csak a szokásos bérleti összeg töredékét utalták át az önkormányzatnak. Az egyesület kiköltözésének idejére teljesen lepusztultak az épületek.

Szenteczky János
Szenteczky János
Fotó: Youtube.com

A védelem szerint csak "figyelmetlenségből" maradt el a szerződéskötés, de a bíróság úgy látta, hogy Szenteczkynek a Csevak vezérigazgatójaként az önkormányzati vagyon védelme és gyarapítása lett volna a kötelessége, és a nyilvánvaló anyagi károkozás kimeríti a hűtlen kezelést. A bíróság hasonlóképp ítélte meg azt az ügyét, mely során egy vadásztársát bízta meg "furcsa és nem életszerű", ámde jól fizető külső vizsgálatok elvégzésével a Csevaknál.

Szenteczky Jánosnak az ítélet szerint "300 napi tételt" kell fizetnie, ez összesen 900 ezer forintot tesz ki. Ezen túl a Csepeli Önkormányzatnak 1 143 420 forintot, a Csepeli Városgazda Zrt-nek pedig 768 ezer forintot kell fizetnie kárpótlásul. Ezen túl a NAV felé még 114 685 forintnyi eljárási illetéket, a bíróságnak pedig 100 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie.

Ez összesen 3 026 105 forintot tesz ki.

A védelem fellebbezett az ítélet ellen. Szenteczky ellen több más, hivatali tevékenységéhez kapcsolódó eljárás is folyik. a politikust sikerült elérnünk, de az ítélet megerősítése mellett csak annyit mondott nekünk, hogy "a fellebbezésben majd benne lesz az összes észrevétele".