Augusztus óta tartozik az Emmi a dolgozóinak

2015.12.08. 11:55
A minisztérium szerint nem folyamatos, hanem egyhavi elmaradásról van szó.

Augusztus óta nem fizetik ki a túlórapénzeket az Emberi Erőforrások Minisztériumában, értesült az Index. Információink szerint a kifizetések elmaradása a EU-s források kezelését végző három főosztály alkalmazottait érinti. Úgy tudjuk, hogy körülbelül száz embernek tartoznak, nagyjából 20 millió forinttal. 

Cikkünk megjelenése után azt írta az Emmi, hogy ennél kisebb összegről van szó, és kevesebb embert érint a tartozás. 

Az egyik érintett minisztériumi alkalmazott szerint egész évben akadozott a túlórapénzek kifizetése, legutóbb júliusban utaltak. Állítása szerint azt mondták az Emmiben, hogy valamikor decemberben, legkésőbb a két ünnep között ki fogják fizetni a túlórákat, mert azok semmiképpen sem csúszhatnak át a jövő évre. 

Minisztériumi forrásunk szerint az alapvető probléma, hogy túlságosan bonyolult túlórázni:

  1. A dolgozó jelzi a túlóraigényét, amit ezután elrendel a közigazgatási államtitkár.
  2. A dolgozó teljesíti a túlórákat, amiket hónap végén összesítenek.
  3. A túlórák összesítéséről következő hónap elején készül egy teljesítési igazolás, amit a dolgozó aláír.
  4. Az aláírt igazolás átkerül a gazdasági osztályra, ahol megnézik, hogy a vállalt és a teljesített túlórák összhangban vannak-e.
  5. Ha igen, igazolják, hogy a fedezet rendelkezésre áll a túlórák kifizetésérre.
  6. Ezután jön a bérszámfejtés, majd az utalás.

Hogy miért csúszik már négy hónapja a túlórák kifizetése, arra az érintettek nem kaptak választ a minisztériumban. Azt mondták nekik, hogy „a vállalt és teljesített túlórák valahol lógnak a rendszerben”.

Délelőtt megkerestük az Emmi sajtóosztályát, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

De hogy mit is jelent az elmaradás a dolgozóknak? Egyikük így foglalta össze az Indexnek a benyomásait:

Az alapbéremre nem panaszkodom, az átlag felett keresek, de a túlórákat a túlórapénz miatt vállaltam be. Főleg karácsony előtt igencsak hiányzik a pénztárcámból majdnem egy fizetésnyi pénz, amiért hétvégéken dolgoztam.

Update 19:40

Az Emmi szerint a jogszabályban foglaltak szerint a túlóramunka, amit nem a dolgozó kér, hanem a munkáltató jelzi az igényt. 

Az Emmi szerint nincs szó folyamatos elmaradásról, csak esetiről: "augusztusi időszakban teljesített rendkívüli munkaidő elszámolásával érintett 24 fő összesen 603 886 Ft kifizetését jelenti. Összehasonlításul jelezzük, hogy 2015. október 30-áig bezárólag 40 609 641 Ft összegű kifizetés történt rendkívüli munkaidőre vonatkozóan.

Azt nem írják, hogy mikor fizetik ki az augusztusi rendkívüli munkavégzésért járó illetményt. 

A minisztérium hangsúlyozza, hogy "a rendkívüli munkaidő nyilvántartásával, valamint azok ellenértékeként kifizetett díjazással kapcsolatos eljárásrend teljes mértékben összhangban van a jogszabályi rendelkezésekkel".

Az Emmiben azon is dolgoznak, hogy "az Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság munkatársai" január helyett már decemberben megkapják az ebben a hónapban végzett illetményeiket.