Letiltották az ibizai drogdiszkós közleményt Habony jogaira hivatkozva

2015.12.08. 18:49

Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának személyiségi jogaira hivatkozva tiltott le egy sajtóközleményt a Magyar Távirati Iroda (MTI), állítja a Demokratikus Koalíció a sajtóközlemény letiltásáról szóló sajtóközleményében. 

Miből jár egy feltételezett ibizai drogdiszkóba Orbán tanácsadója?

– ezzel a címmel akartak egy közleményt lehozni az Országos Sajtószolgálat felületén, de annak közlését az MTI megtagadta. Gyurcsány Ferenc pártja arra a hírre akart reagálni, hogy Orbán Viktor tanácsadója, Habony Árpád felbukkant az ibizai Heart klub étterem-mulató reklámvideójában, a bevágott jelenetekben pedig pislog és az orrát szívogatja (ezek a részek persze azonnal mémesedtek is).

A pártnak írt válaszában az MTI azzal érvelt, hogy a közleményük az OS Szabályzatának 14. 3. pontjába ütközik, ezért azt nem áll módjukban kiadni. A hivatkozott pont szerint egy közlemény

nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével, különös tekintettel a közszereplőnek nem minősülő személyek személyiségi jogaira.

A DK letiltott közleménye egyébként arra futott ki, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek Habony Árpád ellen, mert szerintük nincs törvényes jövedelme, mégis egy luxusszórakozóhelyen mulatott, és ugyan mégis miből.

habony2.gif

Október közepén az MTI ugyanezzel a hivatkozással utasította el az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó közleményének lehozását, amikor a képviselőnő Orbán veje, Tiborcz István ellen követelt vagyonosodási vizsgálatot. Az MTI szerint tehát ő sem közszereplő. Habony Árpádról azonban legutóbb épp az Index ellen indított és elvesztett perében mondta ki nem jogerősen a bíróság, hogy igenis közéleti szereplőnek minősül, és ezért személyiségi jogainak védelmére csak korlátozottan hivatkozhat.

Habony közszereplői megítélésének érdekessége, hogy Orbán Viktor tavasszal azt állította, nem áll hivatalos kapcsolatban Habonnyal, és nem tudja befolyásolni, hogy a sajtó kit nevez a tanácsadójának. Habony ugyanakkor Orbán legbelső tanácsadói körének a tagja, amit egy hírében még a Fidesz honlapja is megerősített