Továbbra is büntethető a hajléktalanság

2015.12.09. 18:23

A Város Mindenki megkeresése nyomán Szél Bernadett LMP-s politikus nyújtott be egy törvényjavaslatot a Parlament Rendészeti Bizottságának. A törvényjavaslat célja az volt, hogy kikerüljön a szabálysértési törvényből az a tényállás, amely bünteti az életvitelszerű közterületen tartózkodást, azaz a hajléktalanságot.

A törvényjavaslatot leszavazta a bizottság, így nem veheti tárgysorozatba a Parlament. 

A mai ülésen jelen volt Sándor Ferenc, az AVM hajléktalan aktivistája, aki érvelni szeretett volna az életszerűtlen szabály eltörlése mellett, és el akarta mesélni, hogyan vált hajléktalanná. Az AVM beszámolója szerint Sándor nem kapott szót, így végül Szél mondta el, amit a férfi szeretett volna. 

Magyarországon 2013. október 15. óta büntethető újra a hajléktalanság, miután az erre vonatkozó tényállás bekerült az alaptörvénybe. Pedig korábban az Alkotmánybíróság megsemmisítette a hajléktalanság büntethetőségét, és kiemelték, hogy 

A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie.

Kósa Lajos, a bizottság elnöke azzal érvelt, hogy a kormány mindent megtesz a hajléktalan emberek segítésére, mert hajléktalanszállókat tart fent és ételosztásokat támogat. Válaszul Szél kiemelte, hogy 2014-ben 40 ezer ember tapasztalta meg a hajléktalanságot, körülbelül 20 ezer ember él hajléktalanként, ehhez képest országosan 11 ezer férőhely van a hajléktalanszállókon.