Kiderült, hány menekült vette el a magyarok munkáját

2015.12.11. 17:19
35.

Ennyi menekült dolgozik jelenleg Magyarországon, derült ki a nemzetgazdasági miniszter parlamenti válaszából. Varga Mihály a szocialista Tóbiás József azon kérdésére válaszolt, hogy "hány menekült vette el a magyarok munkáját."

2015-ben a 445/2013. (XI . 28.) kormányrendelet 16. § (1) bekezdés b) pontja szerint eddig országosan mindössze 101 fő menekültként elismert személy foglalkoztatásának megkezdését, valamint 66 fő menekültként elismert személy munkaviszonyának megszüntetését jelentették be a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeken .

A pikírt válaszban - amelyet a 444 szúrt ki - a miniszter azt is hangsúlyozza, hogy ezt a kormány erénynek tekinti. Mivel Magyarországon aggasztó a szakképzett munkaerő hiánya, Varga Mihály valójában az országot gyengítő döntésükre büszke.

Cikkünkben beszámoltunk, hogy az idei első féléves adatok szerint már hét magyar régióban okoz gondot a gépészmérnökhiány, majdnem minden régióban nehéz fémipari szakmára jelentkezőt találni, illetve látványosan megugrott a bolti eladók, pékek, szabók-varrók és kamionsofőrök iránti kereslet is. 

Havi ezres nagyságrendben érkezik igénylés a szakképzettséget nem igénylő munkákra is a megyei kirendeltségekhez. A tíz leggyakrabban bejelentett, szakképzettséget nem igénylő foglalkoztatásra csak az év első felében 14 165 embert kerestek a cégek.

Németország eközben a menekültek képzésével, foglalkoztatásával igyekszik betöltetni azt a munkaerőhiányt, amely náluk kevésbé kritikus, mint Magyarországon. A debreceni menekülttábornál forgatott filmünkben orvosi, fogorvosi diplomával rendelkező menekültek nyilatkozták, hogy ha könnyebb lenne a helyzet, dolgoznának Magyarországon. A jelenlegi helyzetben ők azonban Nyugat-Európában vállalnak munkát, ahogy a magyar orvosok és nővérek mind nagyobb része.