Zuschlag János is kapott pénzt a negyedmilliárdos kártérítésből

2015.12.11. 09:22

Zuschlag János is azok között a rabok között volt, akiknek összesen negyedmilliárdos kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága – tudta meg az Index. Úgy tudjuk, 

Zuschlag Jánosnak 15800 eurót, azaz közel ötmillió forint kártérítést ítéltek meg.

Az egykori szocialista politikus is egyike annak a 43 magyar rabnak, akinek összesen 231 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság.

Zushclag 1998 és 2004 között volt az MSZP parlamenti képviselője. 2011-ben azért ítélték letöltendő szabadságvesztésre, mert 2003-ban a társaival különböző fiatal baloldali szervezeteknek pályázatokon juttatott 72 millió forint közpénzt ellenőrizhetetlen módon költötték el. Zuschlag körül akkor is nyomoztak, amikor kiderült, hogy Vas megyében fiktív adatokat tartalmazó jegyzőkönyvekkel hozott létre fiktív alapszervezeteket.

A politikust   hat év börtönre ítélték, de ebbe beleszámították azt az időt is, amit előzetes letartóztatásban töltött. 2013-ban szabadult, itt lehet megnézni, hogyan:

Öltönyben szabadult Zuschlag János

A Magyar Helsinki Bizottság szerint immár több ezer eljárás van folyamatban az Európa legzsúfoltabb börtönrendszerével bíró Magyarországgal szemben a rossz körülmények és a hazai jogorvoslat hiánya miatt. Fél évvel ezelőtt lett jogerős a strasbourgi bíróság azon, 2015. március 10-én kihirdetett döntése, amely fél évet adott a magyar államnak arra, hogy teremtsen hatékony jogorvoslatot és dolgozzon ki tervet a helyzet kezelésére.

Idén márciusban már hat rabnak ítélt meg kártérítést az európai emberi jogi bíróság a magyarországi börtönkörülmények miatt. Arról, hogy pontosan milyenek is ezek a körülmények, korábbi cikkünkben olvashat.