Merkelék kihirdették, mit kell kezdeni a menekültekkel

2015-12-15T113049Z 42463300 LR2EBCF0VZ20I RTRMADP 3 GERMANY-CONS
2015.12.15. 13:51

Eddig csak sokszor egymásnak ellentmondó vagy később cáfolt nyilatkozatokból, illetve egy októberben elfogadott törvényből lehetett következtetni arra, mit gondolnak a németek a menekültválság kezeléséről. Hétfő este a kormányzó Német Kereszténydemokrata Néppárt (CDU) kongresszusa elfogadott egy 23 oldalas nyilatkozatot.

A karlsruhei nyilatkozat az első nagyobb összefoglalása annak, mit és miért gondol Angela Merkel pártja a terrorizmusról, a menekültek befogadásáról, az integrációról, és hogyan akarja kezelni a válságot. 

15 fontos pont a nyilatkozatból:

  1. Országunk a múltban óriási hasznot élvezett a globalizációból. Most megtapasztaljuk, hogy a globalizáció azt is jelenti, hogy távoli konfliktusok Európa szívében fejtik ki hatásukat.
  2. A szabadság és a biztonság nem ellentétei egymásnak, hanem egymást feltételezik: a biztonság a szabadság előfeltétele.
  3. Bebizonyosodott, hogy az iszlamista terrorizmus nem egyedi vagy átmeneti jelenség, hanem folyamatos, mindenütt jelenlévő fenyegetést jelent.
  4. A legmegfelelőbb válasz, amit a terroristáknak adhatunk, az, hogy ugyanúgy éljük tovább az életünk és ragaszkodunk az értékeinkhez: öntudatosan, szabadon, emberségesen és elszántan.
  5. A hozzánk érkező menekültek Szíriából és Irakból az erőszak és a terror elől menekülnek: ők a terrorizmus áldozatai, nem résztvevői. Ezért nem engedhetjük meg, hogy a terrorfenyegetéssel visszaélve ártatlan embereket diszkrimináljunk.
  6. Meg kell akadályozni, hogy terroristák a menekültáradatot kihasználva ellenőrizetlenül szivárogjanak be Európába. A jövőben ezért újra egyenként meg kell hallgatni minden egyes menedékkérőt, hogy a személyazonosságukat minden kétséget kizáróan megállapíthassuk, és biztonsági ellenőrzést folytassunk le.
  7. Büntethetővé akarjuk tenni a terrorszervezetek reklámozását, és következetesen fellépünk a szalafista irányzattal szemben.
  8. A német állampolgárság egy kinyilatkoztatás és egy hűségnyilatkozat: az állampolgár és az állam egymásért van. Aki csatlakozik egy terrorista hadsereghez, felmondja ezt a bizalmi viszonyt, és kinyilvánítja értékeink megtagadását. Aki külföldön egy terrorszervezet tagjaként harcol és a német mellett más állampolgársággal is rendelkezik, az veszítse el a német állampolgárságát.
  9. Mindegy, ki milyen okból jön hozzánk: függetlenül attól, hogy a menedékkérelmét elfogadjuk vagy elutasítjuk, joga van ahhoz, hogy tisztességesen kezeljék és ne kelljen félnie. Az uszítás és az erőszak, bárki kövesse is el, büntetőjogi következményekkel jár és politikailag elítélendő.
  10. Elfogadhatatlan minden összetűzés és erőszak a menekültszállásokon élők között. Ez ellen határozottan fellépünk. Különös figyelmet szentelünk a nők elleni szexuális indíttatású cselekményeknek és a gyermekek védelmének.
  11. Nem toleráljuk a szabadságon alapuló demokratikus rendszerünk elleni támadást és a törvényeink figyelmen kívül hagyását. Hasonlóképpen nem tűrjük az idegenellenességet és a rasszizmust. Minden jogállami eszközzel fellépünk ezek ellen.
  12. Az integráció egyszerre áll támogatásból és követelményekből. Egy ajánlat, de kötelezettség is az egyéni erőfeszítésre.
  13. Az integrációhoz szükséges azok nyitottsága, akik már itt élnek, és szükséges a hozzánk érkezőnk készsége arra, hogy elfogadják az életmódunkat, tiszteletben tartsák a jogainkat, a kultúránkat és megtanulják a nyelvünket. 
  14. Az integráció hatalmas munkája közben el akarjuk kerülni a múlt hibáit, megakadályozni a párhuzamos társadalmak kialakulását.(...) A multikulti megbukott. Az újonnan érkezőknek jó szomszéddá és polgárrá kell válniuk.
  15. A CDU olyan szövetségi és tartományi törvénymódosításokra törekszik, amelyek meghatározzák az integrációs megállapodást, az állam és a menekültek kölcsönös jogait és kötelezettségeit közérthető formában tartalmazzák, és leírják az integráció folyamatát. Az integrációs folyamat mindkét fél számára kötelező érvénnyel betartandó. Aki ezt tartósan megszegi, annak hátrányokkal kell számolnia, például a szociális támogatások megvonásával.

A nyilatkozat nem csak elméleti alapozást tartalmaz, néha olyan hétköznapi dolgokra is kitér, hogy a terroristák kommunikációjának megakadályozására a jövőben csak személyi igazolvánnyal lehessen mobilfeltöltőkártyát vásárolni, vagy hogy a titkosszolgálatok hozzáférjenek a gyanús személyek internethasználatának adataihoz.

A menekültek számának csökkentésére és a menekültválság kezelésére az Angela Merkel által már korábban ismertetett tervet részletezi a nyilatkozat:

  • a menekülés okainak megszüntetése, az Iszlám Állam legyőzése, a kibocsátó országok (Szíria, Afganisztán) stabilizálása
  • a libanoni, iraki, jordániai, törökországi menekülttáborok támogatása
  • az EU külső határainak védelme (elsősorban Törökország részvételével)
  • az embercsempészek üldözése
  • a menekültek európai elosztása (kvótarendszer)
  • az elutasított menedékkérők kitoloncolása
  • a német menekültellátások csökkentése

A nyilatkozat nagy hatással lehet a következő hetek-hónapok törvénykezési munkájára Németországban, igaz, a terveket a CDU-nak a német nagykoalíció szociáldemokratáival is egyeztetnie kell.

A nyilatkozatot az 1001 fős küldöttgyűlés 2-3 ellenszavazat mellett fogadta el. Merkelnek nem kellett megtagadnia eddigi politikáját. Sikerült elérnie, hogy ne határozzanak meg felső határt a Németországba befogadható menekültek számáról. Egy kompromisszum eredményeként azonban kimondták, hogy az ország befogadóképessége korlátozott, ezért minden eszközzel csökkenteni kell az érkező menekültek számát.