10+10 millióval támogatja a kormány a 3 gyermeket vállalókat

D  AS20151216007
2015.12.16. 14:44

A 35. kormányinfó ünnepi hangulatban indult, Lázár János megköszönte a partneri hangulatot az újságíróknak, majd számokban foglalta össze 2015-öt. A kötelezettségszegési eljárások száma mellett kiderült, összesen hetven órában beszélt Lázár, 253 témában 2500 kérdést tettek fel az újságírók, az abszolút győztes a Hír Tv volt, Csuhaj Ildikó, a Népszabadság újságírója 337 kérdéssel ezüstérmes, a Figyelő és az Origo 132-132 kérdéssel megosztott harmadik helyen végeztek.

Földárverés

Lázár elmondta, 165 ezer hektárnyi földet bocsátott az állam árverésre, 102 ezer hektárnak lett gazdája a nyilvános árveréseken. A leütött földek értéke 142 milliárd forint volt. Tíz külföldi vett földet, ebből nyolc kettős állampolgár. A mezőhegyesi ménesbirtok megmentése után pedig Farkas Sándor, szentesi országgyűlési képviselőt bízná meg azzal, hogy állítson össze egy csapatot, amely megalapítja az új mezőhegyesi ménesbirtokot.

Lakásépítés: 2 x 10 millió

27%-ról 5%-ra csökkenti januártól a kormány az új lakásvásárlás és újház-építés áfáját. Előbbi a 150 négyzetméter alattiakra, utóbbi a 300 négyzetméter alattiakra vonatkozik. Az áfa pedig 5 millióig visszaigényelhető lesz az önerős házépítésnél épületenként.

A családi otthonteremtési kedvezmény az új építésű lakásoknál két gyermek esetén 2,6 millióra nő, három gyermek vállalásánál pedig új program jön. Aki három gyermeket vállal − akár úgy hogy egy gyermek sincs a vállalás pillanatában −, annak 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár, és a magyar kormány ehhez 10 millió hitelt tesz hozzá, 25 éves futamidővel, garantáltan maximum 3%-os kamattal.

A három gyermeket tíz éven belül kell teljesíteni.

Kellemes és hasznos is lehet ez a tevékenység

− mondta Lázár. Kérdésre elmondta, hogy azok a gyermeket vállalók, akik korábban felvettek már ilyet, azok is igényelhetik a tízmilliót három gyermek vállalásánál; az ő esetükben a tízmillióból levonják a már korábban felvett összeget. A vállalást nem teljesítők visszafizetési feltételeit még nem pontosították, azt később teszik.

Hozzátette, az új lakások vásárlásánál eltörölték a családi otthonteremtési kedvezmény feltételei között szereplő négyzetméterár-korlátokat már egy gyermeknél is. Az igénylés felső életkori határa továbbra is 40 év lesz.

Lázár szerint a kormány a bürokrácia csökkentésével is támogatja az otthonteremtést, ezért ezeknél a lakásoknál építési engedélyt nem kell kérni, csak bejelentési kötelezettség lesz, de a jogszabályokat be kell tartani.

Ákos és a Telekom

Ahogy arról beszámoltunk, szerződés bontott Ákossal a Magyar Telekom, ezt a kommunikációs cég sajtóosztálya erősítette meg az Indexnek. Az énekes nemrég az Echo TV-ben beszélt arról, hogy szerinte a nőknek nem dolguk annyit keresni, mint a férfiaknak, és a női egyenjogúság nem egyezik a normalitással.

Lázár szerint ez a döntés megdöbbentő, sőt, diktatórikus.

Megdöbbentőnek tartom, amit a Telekom megengedett magának

– mondta Lázár, és hozzátette, „ez egy vélemény- és ízlésdiktatúra, ami elképzelhetetlen egy demokratikus jogállamban". Szerinte lehet hogy ez a cég meggyőződése, de attól, hogy más a véleménye, mint Ákosé, nem szabadna büntetnie. Lázár szerint egy német cégnek különösen tudnia kellene, mi az a diktatúra. Márpedig ez véleménydiktatúra. A miniszter feltette a kérdést, hogy ezek szerint, ha a kormánynak nem tetszene a Telekom véleménye valamilyen témában, akkor most azonnal felmondhatná a szerződéseket velük?

Hóman-szobor

A kérdésre, hogy lesz-e ilyen szobor Székesfehérváron, Lázár azt válaszolta, hogy ez nem a kormány ügye már, Orbán beszéde egyértelmű volt, mostantól a civilek ügye. Annak a hírnek pedig nem ad alapot, hogy a szobor felállítását nem a helyi civil szervezet kezdeményezte, hanem L. Simon László.

Lázár szerint akik tenni akarnak a Hóman-szobor felállítása ellen, azoknak a demokratikus Magyarországon megvannak a feltételei, hogy ezt megtegye.

Paks

Kérdésre Lázár elmondta, három eljárás van folyamatban Magyarországgal szemben Pakssal kapcsolatban. Az egyik egy kötelezettségszegési eljárás, ami arra vonatkozik, volt-e Magyarországnak joga megállapodni Oroszországgal erről a fejlesztésről. 

A második eljárás tiltott állami támogatás vizsgálata, mennyire felel meg a beruházás a versenyszabályoknak. A harmadik eljárás Jávor Benedek feljelentése alapján indult el, azt vizsgálja, eltitkolt-e fontos adatokat a kormány. Lázár szerint az egész az olcsó áramról szól, ha 90 helyett 30-40 forintot akarunk fizetni az áramért, akkor szükség van a paksi beruházásra.

Gyurcsány

Ahogy azt korábban írtuk, újabb brüsszeli pályázatot nyert el az Altus Zrt.. Gyurcsány Ferenc cége a lengyel fejlesztéspolitikát vizsgálhatja nagyjából 400 ezer euróért, vagyis 120 millió forintért, a cég már meg is kötötte a szerződést az Európai Bizottsággal. Lázár ezzel kapcsolatban azt mondta, meg fogja tenni a feljelentést, mivel ez súlyos törvénysértés, nyílt párttámogatás.

Szerinte, mivel az EB bejelentés alapján indít vizsgálatot közbeszerzésekkel kapcsolatban, így ezek szerint nem azért vizsgálták a magyarországi közbeszerzéseket, mert azokkal gond lett volna, hanem mert valaki feljelentett. Nem szívesen, de így tesz most ő is ezzel az üggyel kapcsolatban az OLAF-nál.

Orvoselvándorlás

Lázár szerint nem versenyezhetünk a nyugat-európai orvosfizetésekkel. Nem lehet a különbséget egy tollvonással megszüntetni, de a rezidensek már nem olyan mértékben hagyják el az országot Lázár szerint, mert programot indított nekik a kormány. De más programokkal is azon vannak, hogy ne hagyják el az orvosok Magyarországot.

Új államigazgatási struktúra

Lázár elmondta, kezdeményezni fogja, hogy 2016. július 1-jén jöjjön létre az állami tisztviselői kar, amelybe első körben a járási hivatalok munkatársai tagozódhatnak be. Ez egy új bértáblát is jelentene, ennek értelmében július 1-jén 30 százalékkal nőnek a bérek, a következő években pedig 5-5 százalékkal, egészen az 50 százalékos béremelés eléréséig. A tervek szerint 2017-ben a kormányhivatali struktúra, 2018-tól pedig az összes állami tisztviselő betagozódhat a karba.

Lázár hozzátette, létszám-átalakítás, létszám-racionalizálás is várható. Ezzel összefüggésben a kormányhivatalokat megerősítenék, így ezek végeznék a jelenleg az országos hatóságokhoz és hivatalokhoz tartozó másodfokú eljárásokat. A központi államigazgatási szervek többi feladata pedig a minisztériumokhoz kerül.

Minisztériumok, kormányhivatalok, járási hivatalok

– jelezte Lázár, hogyan fog kinézni az új államigazgatási struktúra.

A következő kormányinfó január közepén lesz.