Vona kivizsgáltatja, Orbán bűncselekményt követett-e el

2015.12.18. 18:42
Vona Gábor Jobbik-elnök szerint még nincs lezárva a közte és Orbán Viktor miniszterelnök közötti korrupcióról folytatott vita, az ügyben levélben fordult a legfőbb ügyészhez. Vona Gábor erről pénteki gyöngyösi sajtótájékoztatóján beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök azzal vádolta a Jobbikot, hogy bűnözőkből áll, bűnözők kitartottja, ez súlyos rágalom, amit bizonyítani kell - mondta Vona Gábor.

Az ellenzéki párt elnöke közölte: arra kéri a legfőbb ügyészt, vizsgálja meg, hogy a miniszterelnök nem követ-e el bűncselekményt, amikor bűnözői kapcsolatokkal vádolja a Jobbikot, de nem tesz feljelentést. "Mert ha ilyen információi vannak, kötelessége lenne a törvény szerint feljelentést tenni. Ha viszont nem tesz feljelentést, az egész nem több figyelemelterelő politikai blöffnél" - tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Vona kedden a parlamentben azonnali kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, azt tudakolva, minek köszönhető a kormányfő környezetéhez tartozók látványos meggazdagodása, és három embert meg is nevezett, Habony Árpádot, Mészáros Lőrincet és Andy Vajnát.

A pártja elleni "viszontvádak" miatt azt javasolta, hogy állítsanak fel két vizsgálóbizottságot. A jobbikos Kovács Béla ügyeit és a párt állítólagos oroszországi támogatásait vizsgáló testületet vezesse a Fidesz, a miniszterelnök környezetében lévők látványos meggazdagodásának mikéntjét vizsgáló bizottság munkáját pedig a Jobbik irányítsa - mondta Vona Gábor.

Kérdésre válaszolva Vona Gábor beszélt arról is, hogy a Jobbik támogatja a kistelepülési polgármesterek bérének emelését, és azért tartózkodtak a törvényjavaslatról szavazáskor, mert a kormány ezt az emelést a település forrásainak felhasználásával képzelte el. A Jobbik álláspontja ezzel szemben az, hogy a helyi adók kivetése helyett az állam nyújtson segítséget a béremeléshez, de a javaslatukat leszavazták. Bíznak benne, hogy ezt a kérdést a kormány újra előveszi - mondta az ellenzéki politikus.

Vona a nőkről:  egyenlőek vagyunk

Vona Gábor az N1TV-nek beszélt a mostani Ákos-Telekom-ügyről is, és értékelte Kövér László és Kovács Ákos nők társadalmi szerepére vonatkozó kijelentéseit. A házelnök szavait Vona "nem szerencsétlenül megfogalmazott, hanem rossz" megnyilvánulásnak nevezte. 

A Jobbik-elnök szerint mindenki maga döntse el, hogy kíván élni, csak saját életét "ne akarja rákényszeríteni a másikéra". Vona Gábor szerint"„egyenlőek vagyunk mint férfi és mint nő, ki-ki a saját nemében, de nem vagyunk egyformák". A pártelnök kijelentette, ő maga is "inkább a konzervatív álláspontot képviseli", de osztja azt a véleményt, hogy a család és a gyermek "nem biztos, hogy egy nő számára elegendő".