Népszavazást kezdeményez a korrupció ellen Kész Zoltán

2015.12.21. 10:42
A korrupcióról tartana népszavazást Kész Zoltán, Veszprém baloldali támogatással megválasztott független képviselője. 13 kérdést adott le hétfőn a választási irodán, hogy elindítsa a "lopásgátló népszavazást".

Több ellenzéki párt és szervezet is megpróbált már népszavazást kiharcolni, hogy így gyengítse a Fideszt. Eddig senki nem járt sikerrel, de most Kész Zoltán, Veszprém független országgyűlési képviselője is beállt a sorba.

Kész Zoltán népszavazást kezdeményez a korrupció ellen, hétfőn délelőtt 13 kérdést adott le ebben a témakörben a Nemzeti Választási Irodán, értesült az Index. Kész megkérdezné például az embereket arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a miniszterelnök rokona ne indulhasson közbeszerzésen, vagy hogy visszaállítsák-e a kétmilliós bérplafont az állami cégeknél.

Kész nyilvános vagyonnyilatkozatra kötelezné azokat a cégvezetőket, akik a bevételeik több mint felét közbeszerzésekből szerzik. Erről is szól egy kérdés. Kész arról is megszavaztatná az embereket (ez a kérdés a legmeghökkentőbb, aligha megy át), hogy a mostani Orbán-kormányt tartják-e a legkorruptabb kormánynak a rendszerváltás óta. 

Kész Zoltán azt mondta az Indexnek, nem számít arra, hogy minden kérdést átenged majd a Nemzeti Választási Bizottság. De neki mindegy, melyik megy át, mert mindegyik kérdés szerinte ugyanúgy "a fideszes korrupcióról szól, arról, hogy elegünk van a korrupt kormányból". Szerinte bármelyik kérdésről is nyilváníthatnak véleményt az emberek,

ez lopásgátló népszavazás lesz.

Kész már el is indította a népszavazás Facebook-oldalát. Kérdésünkre, hogy ha át is engednek egy kérdést, hogyan gyűjti majd össze a kiíráshoz szükséges 200 ezer aláírást, Kész azt mondta, hogy "mindenkivel együttműködünk, akinek elege van a fideszes korrupcióból". Tehát nem utasítja el a pártok segítségét sem.