ORKF: Részletekben is visszafizethetik a rendőrök a túlórapénzt

14
2015.12.21. 16:19

Minden rendőr megkapta jogos járandóságát,

adta hírül az  ORFK Kommunikációs Szolgálat.

Mint írják, „az illegális bevándorlási hullámmal összefüggő feladatok végrehajtása során túlszolgálatot teljesítő rendőrök illetményének kifizetésével kapcsolatban az országos rendőrfőkapitány szúrópróbaszerű ellenőrzést rendelt el, amely több szabálytalanságot tárt fel”.

A területi rendőri szerveknél folyamatban van a túlszolgálatok tételes ellenőrzése. Az ellenőrzés kiterjed a szabálytalanságokhoz esetlegesen kapcsolódó mulasztások feltárására is – fogalmaz a közlemény.

Ha a tételes ellenőrzés jogalap nélküli kifizetést állapít meg, úgy a területi szervnek kötelessége intézkedni a jogalap nélkül felvett illetményrész visszafizetésére. Visszafizetési kötelezettségét az érintett részletfizetéssel is teljesítheti.

A rendőrség a napokban felszólítást küldött ki több rendőrnek, hogy fizessék vissza a tévesen kifizetett díjakat –  írta  Magyar Nemzet. A lap szerint esetenként ez akár 200-260 ezer forint is lehet, amit a felszólítás szerint még idén vissza kell fizetni.  A rendőrség azt állítja, a jogszabályt tévesen értelmezve utalt ki a rendőröknek túlszolgálat címén díjakat a határvidéken végzett munka után az ott pihenőben töltött időre.

A rendőrség mostani álláspontja szerint arra az időre csupán óránként bruttó 90 forint jár, nem pedig bruttó 2-3 ezer forint, mivel a pihenőben töltött idő készenlétnek, nem pedig túlszolgálatnak minősül.

A menekültválság legintenzívebb napjaiban a rendőrök akár 40 órát is szolgálatban voltak, elmondásuk szerint volt, aki a röszkei határról egyenesen budapesti futballmérkőzés rendfenntartására ment, a szolgálatok között gyakran csak néhány óra pihenőidőt kaptak.  Több részletet korábbi cikkünkben olvashat.