Az orvosok 89 százaléka elutasítja a hálapénzt

2015.12.22. 09:49

"A Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) teljes mellszélességgel kiáll az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport céljai mellett és érdemben támogatta, támogatja a hálapénz ellenes küzdelmet", írta közleményében a szövetség azok után, hogy tegnap 64 orvos nyílt levelet küldött az egészségügyi államtitkárnak, amelyben fel akarták hívni a figyelmet az egészségügy kritikus állapotára. Az Emmi válaszolt a levélre, állításuk szerint minden megtesznek, és a hálapénz kivezetése érdekében emelik a béreket. 

A rezidensek felidézik 2013-ban indított "Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól" című kampányukat, amely során reprezentatív kutatást készítettek a hálapénz orvosok közti megítéléséről. A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy 

"az orvosok döntő többsége nem érzi jól magát a szoftkorrupt hálapénzes rendszerben és tisztességes bérek mellett támogatja a hálapénz minden formájának a büntethetőségét".

Az 1319 fő megkérdezésével felvett minta szerint az orvosok 19 százaléka teljesen elutasítja a hálapénzt, 70 százaléka elutasítja, de jelen helyzetben szükségesnek tartja, 9 százalék elfogadhatónak találja, 2 százalék pedig természetesnek veszi. 

A vizsgálat során feltették azt a kérdést is, hogy ha elfogadható lenne az orvosok alapbére, akkor büntethető lenne a hálapénz adása és elfogadása. Ezzel az orvosok 77 százaléka teljesen vagy inkább egyetértett, a lakosság körében ugyanez az arány 81 százalék. 

A hálapénz megszüntetéséről évtizedek óta beszélnek, de a szocializmus zavaros örökségét máig nem sikerült kiirtani a magyar egészségügyből. Nincs könnyű helyzetben, aki ki akarja vezetni a hálapénzt, mert bár etikátlan, igazságtalan, megalázó és törvényellenes, nélküle már aligha működnének a kórházak. A hálapénzzel részletesen ebben a cikkünkben foglalkozunk