Sötétség maradt Tiborcz egymilliárdos beruházása után

2015.12.24. 09:59
Tök sötét lett Zalaegerszeg egyes részein, mióta beüzemelték az új LED-lámpás közvilágítást. A gyalogosok este nem látnak a járdákon, és a kerékpárutak is veszélyessé váltak, mert az új lámpák az úttestre koncentrálják a fényt. Az új technológiát mindenféle próba nélkül rendelte meg a város az akkor még a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében lévő Elios Innovatív Zrt.-től. 1 milliárd forintot költöttek EU-s pénzből, de aztán újabb pénzek kellettek, hogy a lakossági panaszok miatt javítsanak a helyzeten.

Áprilisban építette ki Zalaegerszegen az új LED-es közvilágítást az Elios Innovatív Zrt. Orbán Viktor vejének cége két nyertes uniós pályázat keretéből indíthatta el a beruházást. Az összesen 1 milliárdos összeg 15 százalékát pedig a városnak kellett önerőből finanszíroznia.

Zalaegerszegen mintegy 6 ezer lámpatestet cseréltettek le új LED-lámpákra.

A város polgármestere akkoriban azt állította, hogy az átalakítás tervezésénél figyelembe vették a lakossági igényeket és a közlekedésbiztonsági szempontokat is, legtöbbször viszont arra hivatkozott, hogy a kisebb energiafelhasználású lámpákkal évente mintegy 50 millió forint költségmegtakarítás várható.

Diszkréten kezelték a panaszokat

A megtakarítási számítások alapján több mint 20 év alatt megtérülő óriásberuházás befejezése után azonban gyorsan kiderült, hogy a helyieknek annyira nem rajonganak a LED-ért. Sokan panaszkodtak, hogy az új lámpák túlzottan koncentrált fényt bocsátanak ki, és leginkább az oszlopokat, semmint azok környezetét világítják meg.

Néhány hónap múlva már az önkormányzat sem tudta figyelmen kívül hagyni a problémákat, igaz igyekezett diszkréten megtalálni az ügyben a megoldást.

Az LMP által megszerzett dokumentumok szerint Balaicz Zoltán fideszes polgármester levélben kért segítséget a Megyei Jogú Városok Szövetségétől a LED-lámpák miatt, és az Elios Zrt.-nél is reklamált.

Balaicz azt írta, hogy a technológia bevezetése után több olyan kedvezőtlen tapasztalattal és jelenséggel találkozott, amely a későbbiekben befolyásolhatja a LED-alapú közvilágítás fejlesztési irányait. Viszont az is kiderült, hogy a tervezéskor nem végezték el a megfelelő vizsgálatokat, hanem megelégedtek azzal, hogy az új közvilágításról kikérjék olyan fideszes önkormányzatok véleményét, ahol az Elios Zrt. már dolgozott. Kritikus vélemény természetesen nem érkezett.

A zalaegerszegi polgármester segítségkérő leveleiben részletesen beszámolt a néhány hónapja működő rendszerrel kapcsolatos lakossági panaszokról: sok helyen sötétben maradnak a korábban megvilágított utcarészek, és árnyékban maradnak a járdák, gyalogátlelők. Sőt egyes helyeken annyira rossz lett a helyzet, hogy 50 extra LED lámpát kellett felszerelni a kiegészítő világítás érdekében.

Az Elios néhány héttel ezelőtt elismerte, hogy saját méréseik szerint sem érte el a város több pontján a korszerűsítés előtti értékeket a világítás. A cégből épp a zalaegerszegi beruházás idején szállt ki Tiborcz István. Az Elios 470 milliós osztalékot fizetett tulajdonosainak a 2014-es  forgalom után. A 3,5 milliárd forintos bevételből 2,9 milliárdot hoztak az állami és önkormányzati megrendelések. 

Az LMP politikusa, Hadházy Ákos már tavaly rendőrségi feljelentést tett, mivel Szekszárdon a fideszes városvezetés úgy szavaztatta meg az ottani beruházást, hogy semmilyen előzetes hatástanulmányt nem készítettek róla. Hadházy szerint 2012 augusztusában elképesztő gyorsasággal zajlottak le az előkészületek, és az Elios Zrt. szerződtetése, jóllehet a 100 milliós önrészt igénylő beruházás ott is csak 20-30 év alatt térülhet meg.