Kövér: Aki nem a családokat állítja a középpontba, az a nemzet ellensége

2015.12.27. 11:00

Kövér László a Kossuth Rádió hajnali Vasárnapi Újság című műsorának adott karácsonyi interjút, a házelnök ezúttal is kifejtette elképzeléseit a család fontosságáról, de beszélt a fidesz szükséges fiatalításáról és az MSZP-s minőségcsökkenésről is. Főbb állításai az MTI alapján:

  • Hideg polgárháború van, nem demokratikus vita - ez a rendszerváltás utáni időszak egyik fő problémája. Az elmúlt 25 év azért sikerült felemásra, mert a hajdani elitcsoportok szembenállása már a kezdetektől azt tükrözte, hogy az alapvető értékekben sincs konszenzus. 
  • Szükség lenne valóságos ellenzékre, a Fidesznek sem tesz jót, hogy nincs versenytársa. A politikai életben kell az egészséges verseny. Az lenne a jó, hogy ha lenne egy normális, kiegyensúlyozott, politikai vitákban valóságos alternatívákat fölállító ellenzéke a Fidesznek.
  • Vannak olyan kérdések, amelyekben nem lehet kompromisszumot kötni. Szerinte nincs erre lehetőség, amikor arról beszélnek, hogy a családokat kell-e a középpontba állítani, vagy arról, hogy kell-e a demográfiával foglalkozni. Aki ezekkel nem ért egyet, az nem a Fidesz ellenzéke, hanem a nemzet ellensége.
  • Fiatalításra szükség van a Fideszben, de fontos a régebbi politikusok tapasztalatainak összegzése is.
  • Az MSZP-nél a generációváltás minőségcsökkenéssel járt, amit szerint a párt képtelen kezelni, és elképzelhető, hogy a szocialisták a teljesen szétesett lengyel baloldal sorsára jutnak.