A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a Fideszt megfenyegető Anonymous-videó miatt

Untitled-1
2015.12.29. 07:25

„Közveszélyes fenyegetés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda annak az elektronikus üzenetnek a készítői és feladói ellen, amelyben az Anonymous nemzetközi számítógépes kalózszervezet ismert álarcát viselő férfi "hadat üzent" a Fidesznek és a magyar kormánynak" − írja a Népszabadság.

Ahogy arról beszámoltunk, a Daily News Hungary című portál december 25-én osztotta meg a hackercsoporttól kapott levelet és egy Youtube-videó linkjét. A videón az Anonymous hackercsoport (legalábbis magukat így nevezték) "háborút hirdetett" a Fidesz és a kormány ellen, mert szerintük a kormány "diktatúrát épített ki", rosszul bánt a kisebbségekkel és a "déli határon épült kerítéssel kizárta a menekülteket".

A hatóságok vizsgálják a kormányt és a Fideszt megfenyegető állítólagos Anonymous-videót - írta hétfői számában a Magyar Idők és a Népszabadság is. Nem tudni, mennyire komoly a fenyegetés, de megerősítették a kormányzati rendszerek védelmét. A keddi Népszabadságban pedig arról írnak, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz az ügyben.

„A büntető törvénykönyv szerint aki a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedhet, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta" − írja a Népszabadság.

A cikk szerint a hatóságok azonosították azt a címet, amelyről az üzenetet küldték, de további részleteket egyetlen hatóság sem árult el.