Nahát, Paul Lendvai is Orbánt dicséri

2015.12.29. 11:52
Miért lehet Orbán Viktort nemcsak hazájában, hanem európai szinten is a legsikeresebb politikusnak, az év emberének tekinteni? Ezt a kérdést teszi fel a Der Standardban Paul Lendvai publicista, aki eddig Orbán nagy kritikusa volt, most viszont az erényeiről zeng dicshimnuszokat.

Orbán éve címmel közölt publicisztikát kedden a Der Standard című osztrák napilap a magyar miniszterelnökről. A cikk szerzője Paul Lendvai, ismert külpolitikai újságíró, aki rendszeresen foglalkozik a magyar belpolitikai helyzettel.

Eddig nem meglepő a dolog. A cikk tartalma azonban minden várakozással szembemegy. Lendvai ugyanis az elmúlt években folyamatosan Orbán rossz politikájáról tudósított és nyilatkozott, Orbán menekültpolitikáját is szapulta, most viszont elismeréssel beszél a magyar kormányfő politikai érzékéről.

Lendvai például megállapítja, hogy 

a magyar miniszterelnök számítása nemzeti és nemzetközi szinten is teljes egészében bevált. 

Arról a Paul Lendvairól beszélünk, aki szeptemberben például azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy "az Orbán-rezsim most saját hibáiért és felelőtlenségéért fizet. Mindenki látja, hogy még annyira sem készültek fel a menekülthullámra, mint Ausztria".

Most viszont Lendvai azt elemzi, hogy "miért lehet Orbán Viktort hatalompolitikai sikerek tekintetében nemcsak hazájában, hanem európai szinten is a legsikeresebb politikusnak, a 2015-ös év emberének tekinteni". 

Lendvai az osztrák olvasóknak elmagyarázza, hogy a Fidesz másfél évvel a választások után "biztosan uralja a magyar politikát", és hogy a "széttagolt baloldali fantomellenzék" feltartóztathatatlanul elhal, a  Jobbik jelentette esetleges veszélyt pedig sikerült legalábbis időlegesen elszigetelni. 

Még Konrád György is egyetért

Orbán ismét bizonyította kiváló politikai érzékét, amikor a globális menekültválság során már 2015 júniusától egy erőteljes kommunikációs kampánnyal "a muzulmán menekültekkel szembeni félelemre és elutasításra tett". Lendvai korábban még nem a kiváló politikai érzékkel hozta összefüggésbe a plakátkampányt, hanem azt mondta, hogy Orbán "az óriásplakátokkal csak fokozta a félelmet és ellenszenvet az idegenekkel szemben".

Lendvai a cikkben kitér arra, hogy a magyarok 87 százaléka támogatja a kormány kurzusát menekültügyben. Még Konrád György is egyetért vele, hívja fel a figyelmet.

Lendvai cikkét azzal zárja: Orbán Viktor számítása nemzetközi szinten is teljes mértékben bevált, joggal hivatkozhat arra, hogy szociáldemokrata kormányok vezette országokban is, mint Szlovákia és Csehország, de még inkább Jarosław Kaczyński Lengyelországában követendő példaként tekintenek rá.