Eldőlt, kik csapnak össze Salgótarján irányításáért

2015.12.30. 10:38
A város alpolgármesterét, Fekete Zsoltot indítja a salgótarjáni időközi polgármester-választáson az MSZP. A Fidesz nem a tavaly vesztes volt polgármesterével próbálkozik, egy volt iskolaigazgató, a Klik köznevelési főosztályvezetője, Simon Tibor a jelöltje. Szoros csata várható.

Miután Dóra Ottó, Salgótarján MSZP-s polgármestere november végén elhunyt, időközi választást kell tartani 2016. február 28-án a városban. A kampány hivatalosan január 9-én kezdődik, de a pártok természetesen már kiválasztották a jelöltjeiket.

Az MSZP szerdán bejelentette, hogy Fekete Zsoltot, Salgótarján alpolgármesterét indítja a polgármesteri posztért.

Ráadásul a baloldalon mostanában nem épp megszokott széles összefogás áll mögötte: Fekete az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Munkáspárt 2006, valamint a Tarjáni Városlakó Egyesület nevű civil szervezet közös jelöltje lesz. 

Sajtótájékoztatóján Fekete Zsolt azt mondta, hogy megválasztása esetén stabil baloldali többség segíti munkáját a közgyűlésben, ezért bízik abban, hogy "széles körű összefogással újra tudják építeni a nehéz helyzetben lévő megyei jogú várost".  A legfontosabb tervek között említette a munkahelyteremtést, a felsőfokú oktatás újraindítását, Salgótarján lakosságmegtartó képességének növelését.

Fontos tudni, hogy új közgyűlést nem választanak a salgótarjániak, csak polgármestert. A képviselői mandátumokat nem érinti a választás, marad a baloldali többség biztosan.

Szoros csata várható

A Fidesz helyi szervezete Simon Tibor volt iskolaigazgatót, a Klik köznevelési főosztályvezetőjét indítja jelöltként. 

Ezt még karácsony előtt a párt kelet-nógrádi választókerületének Facebook-oldalán bejelentették. A jelöltet a helyi szervezet egyhangúlag támogatta.

A városnak korábban fideszes polgármestere volt, Székyné Sztrémi Melinda, ám ő 2014-ben szoros csatában kikapott az MSZP jelöltjétől. Most nap kap újabb esélyt a jelek szerint.

Dóra Ottó 2014 októberében 42,88 százalékot kapott, míg Székyné 42,48 százalékot. Mindössze ötven szavazat volt a különbség. Vagyis az előttünk álló időközin is elég szoros csata várható.