Áder újévi beszédében a külföldi magyarok biztonságáért aggódott

2016.01.01. 00:07

Egy perccel éjfél után lépett kamerák elé Áder János köztársasági elnök és mondta el beszédét, amit azzal kezdett, hogy mindenkinek mindent kívánt, a nagyvilágtól a magyarokig. A beszéd hivatalos szövegében (amit az MTI embargósan már korábban lehozott) a magyarok valamiért nagybetűvel szerepelt, biztos elütésről van szó, bár a hangsúlyból mintha kihallottuk volna a kapitális M-et mi is.

Békés új évet, Nagyvilág, nyugodt új évet, Európa, sikeres új évet, Magyarország, boldog új évet, Magyarok!

Áder János legfőbb kívánsága 2016-ra egy békés világ, hiszen, mint mondta, a 2015-ös év megannyi eseménye arra int minket, hogy nincs nagyobb kincs annál, mintha biztonságban tudhatjuk országunkat, szeretteinket, családunkat. Nem gondolhattuk, folytatta, hogy Európa az év nagy részében egy elhúzódó migrációs válsággal küszködik majd és azt sem, hogy Magyarországnak is olyan kihívásokkal kell szembesülnie, amilyenekre évtizedek óta nem volt példa.

Kitért arra is, hogy Párizs egy hónapon belül kétszer is szimbolikus helyszínné válik, először az esztelen terroré, majd egy sikeres klímakonferenciát követően - a teremtett világért való felelősségé. Igaz, az esztelen terror emlegetésekor belefért volna a januári, a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni támadás is, amiben kilenc újságíró vesztette életét, de ez kimaradt a beszédből.

A köztársasági elnök a külföldön élő vagy oda tartó magyarokra is gondolt, és azt mondta, hogy 

Mára eljutottunk oda, hogy amikor fiaink és lányaink idegen országban tanulnak vagy munkát vállalnak, nem az a legfontosabb, hogy megtalálják számításukat. Vagy amikor barátaink külföldi tájakat indulnak felkeresni, nem az a legfontosabb, hogy milyen élményekkel gazdagodnak. Egyetlen dolog fontos számunkra: hogy épségben viszontlássuk őket.

Az ilyen szorongással teli időszakban, folytatta meglehetősen komor hangulatú köszöntőjét a köztársasági elnök, igazi erőforrást a következők adhatnak:

  • A karácsony - a szeretet ünnepe!
  • Az együtt eltöltött békés órák!
  • A meghitt családi beszélgetések!
  • Az éjszakába nyúló közös játékok a gyermekekkel!
  • Az örömteli találkozások rokonokkal, barátokkal!

A karácsony Áder Jánosnak egy évre ad szeretetmuníciót, fel is teszi a kérdést:

Miért ne vihetnénk magunkkal ezt az élményt egész évre? A karácsony miért ne adhatna erőt az előttünk álló hónapokban? Miért ne hallanánk meg Szent Pál apostol közel kétezer éves tanítását a szeretetről?

A karácsonyt nem ünneplők pedig keressenek vigaszt amiben tudnak, vagy álljanak át a karácsonyra, vagy csináljanak amit akarnak, DE 

Legyen 2016-os cselekedeteink vezérlő elve a megértés, a segítő szándék, a jóakarat és az alázat. És legyen a mi iránytűnk: a szeretet. 

Úgy legyen, elnök úr.