Tíz jó hír, ami egész 2016-ban kitart

9323  Budapesten a Keleti Palyaudvar
2016.01.01. 11:58
Fizetésemelés a közszférában, nyugdíjemelés, ingyenessé váló személyi és vállalkozói igazolvány, óránkénti vonat Győrbe. Folytassuk még? Januártól számos pozitív intézkedés lép életbe. Összeszedtünk tízet.

A január elsejei cikkek eddig sokszor szóltak arról, hogy mi drágul, milyen szigorítást vezetnek be egy-egy területen, hol vetnek ki útdíjat. Az idén most ez is legyen másként! 

2016. január elsejétől számos olyan változás lép életbe, amelynek garantáltan sokan örülnek majd. Béremelések, díjak eltörlése, kevesebb bürokratikus macera, sűrűbben járó buszok és trolik, új vonatjáratok. Következzenek 2016 első jó hírei.

1. Fizetésemelés a közszférában

A mindennapos beszélgetések visszatérő témája, hogy mindenki nyilván többet vinne haza, mint előző hónapban. Az MSZP komplett kampányt is épített a dologra, a Fidesz pedig több területen végre is hajtotta a dolgot. Januártól örülhetnek az egyetemi tanárok, kutatók, rendőrök, katonák, de még a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők is. 

Lássuk először, kinek mennyivel lesz több a felsőoktatásban:

  • Egyetemi tanárok:  437 300 forintról 2016 januárjában 503 ezer forintra emelkedik a bérük. És a dolog az ígértek szerint folytatódik, mert 2017 januárjában 528 ezerre nő, és a 2018-as emeléssel eléri az 554 ezer forintot.
  • Adjunktusok: a mostani 218 ezer forintos bér 251 ezerre nő. Majd 2017-ben 264 ezerre, 2018-ban 277 ezerre emelkedik a bér.
  • Egyetemi tanársegédek: a 174 900 forint 201 ezerre, 2017-ben 211 ezerre, majd 2018-ban 221 ezer forintra emelkedik.
  • A nem oktatói kör számára 150 ezer forintos bérminimumot határoztak meg, amelyet az intézmények gazdálkodnak ki.

Átlagosan 5 százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére január 1-jétől. A béremelési folyamat többlépcsős: először 2015. július 1-jétől 30 százalékos illetményemelést kaptak az alapfeladatot ellátó tiszthelyettesek, tisztek, a 25 százalékos emelést a nem alapfeladatot ellátók és 15 százalékos emelést a parancsnokok. 2019. január 1-jéig évente átlagosan 5-5 százalékos lesz az emelés mértéke.

Január 1-jétől bevonják a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-életpályamodellbe. Ez csaknem 900 érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent. 

2. Nő a minimálbér

Az se búsuljon, aki nem a közszférában dolgozik. A minimálbér is nő ismét: 111 ezer forint lesz mostantól havonta, de ez persze bruttó összeg. A diplomásokat érintő garantált bérminimum pedig 129 ezerre nő.

3. Csökken az szja, a NAV megcsinálja a bevallást

Ahogy azt az újévi változásokról szóló cikkünkben is írtuk, a legtöbb embert érintő jó hír, hogy a most 16 százalékos

személyi jövedelemadó-kulcs 2016-tól 15 százalékos lesz.

Úgy 120 milliárd forinttal több marad az adófizetőknél. Ráadásul ha csak egy helyről van jövedelme, akkor jövőre már kérheti, hogy a NAV csinálja meg az adóbevallását. Ehhez egy bevallási nyilatkozatot kell elküldeni elektronikusan vagy papíron.

4. Emelkedik a nyugdíj

A nyugellátások és több más ellátás összege

1,6 százalékkal nő januártól.

Több mint húsz járandóságról van szó: ennyivel emelkedik tehát például az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, a fogyatékossági támogatás, vagy a vakok személyi járadék.

A rokkantsági járadék jövő januártól érvényes havi összegét 34 475 forintban állapították meg. A januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani - olvasható a kormányrendeletben. Az intézkedés nem kevés, 2,6 millió embert érint. 

5. Kevesebb igazolvány, kevesebb macera

Mostantól új fejezet kezdődik az igazolványok történetében: 2016 kezdetével megjelennek az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok. Ez azért jó hír, mert a megújult e-kártya a TAJ-kártyák és az adóazonosítók funkcióit is ellátják majd. Vagyis nem kell annyi igazolványt kiváltani.

Az év elejétől kibocsátott személyi igazolványok természetesen továbbra is feltüntetik majd a jelenlegi személyazonosítók adatait, ám egy beépített chippel is rendelkeznek, amelyek akár az ujjnyomatunkat, elektronikus aláírásunkat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelünket is tárolja – persze csak az állampolgárok döntésétől függően. Egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, a kártyán tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség, ezzel akadályozzák meg, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára.

6. Ingyen személyi, lakcímkártya és jogosítvány

Több mint húsz hatósági eljárás díja és illetéke csökken, illetve szűnik meg januártól összesen tízmilliárd forint összegben. Ezt nevezik a kormányzati emberek „állami rezsicsökkentésnek" amúgy.

Mi lesz ingyenes?

  • A személyi igazolvány
  • a lakcímkártya, 
  • első alkalommal a jogosítvány,
  • mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa,
  • az ellopott okmányok kiállítása újra,
  • annak az eljárásnak a díja is, amely a családi állapot megváltozása miatti névváltozás miatt indul.

A változtatás emellett csökkenti az örökléssel összefüggő tulajdonjog és haszonélvezeti jog költségeit is. Az adóhatósági igazolásokat is ingyenesen adják majd ki. 

7. Illetékmentes vállalkozói igazolvány

A vállalkozók is örülhetnek. Illetékmentesen állítják ki a jövőben 

  • a cégkivonatokat, 
  • a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, 
  • a vállalkozói igazolványt 
  • az üzlet működési engedélyével kapcsolatos papírokat.

A vállalkozásoknak a számviteli beszámolók közzétételéért nem kell a jövőben igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük. 

8. Szellősebbek a pesti trolik, fonódik a villamos

Nem a térfogatuk nő, hanem sűrűbben jár több járat is az újévtől. Megszokhattuk már, hogy minden évben változik a BKV-menetrend, most azonban szerencsére több kellemes változáshoz kell hozzászokniuk a budapestieknek.

Munkanapokon sűrűbben járnak majd a 75-ös és a 79-es trolik, valamint a 168E jelzésű buszok, szombati napokon a 82-es trolibusz. Alacsony padlós járművekkel lehet majd közlekedni a 82-es és a 77-es vonalon is. A további részleteket itt találja

Szintén jó hír a Budán közlekedőknek, hogy a tervek szerint január 16-tól már fonódik a villamos. Ezzel új, átszállásmentes kapcsolatok jönnek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között. A korábbi 17-es villamosvonalat egyesítik a 19-es, a 41-es és a 61-es vonalakkal, így észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jönnek létre. Óbudáról átszállásmentes, kötött pályás kapcsolat épül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé.

9. Óránként indul vonat Győrbe, napi járat Moszkvába

Pár héttel ezelőtt már életbe lépett a 2016-os vasúti menetrend, de egész évben örülhetnek az utazók több változásnak. Óránként közlekednek például az InterCity vonatok Győrbe, és a Budapest–Tapolca vonalon a gyorsvonatok menetideje jelentősen csökken, a fővárosból Balatonfüred két órán belül, Tapolca három órán belül elérhető.

Ami a nemzetközi járatokat illeti: Budapestről fél órával csökken az utazási idő Linz, Salzburg és München irányába, és az eddigi heti járat helyett naponta indul vonat Moszkvába. Részleteket a menetrendi változásokról itt talál. 

10. Nem lehet láncra verni a kutyát 

Ez igazán jó hír minden állatbarátnak, és legfőképp a kutyáknak. Már a 2012-es állatvédelmi törvényt módosító kormányrendelettel is jelentősen szigorodtak a kutya- és egyéb állattartás szabályai, a 2016-tól életbe lépő rendelkezések szerint viszont egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni egy kutyát. A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat. Részleteket itt olvashat.

(Borítókép: H. Szabó Sándor ORFK)