Angéla, Petronella
14 °C
26 °C

Mahir-oszlopok bontása: a főváros emberei nyertek

DBZOL20160102007
2016.01.02. 12:57 Módosítva: 2016-01-02 15:00:55
Nem teljesítette a Simicska Lajos tulajdonában lévő Mahir Cityposter Kft. a főváros ultimátumát, nem bontotta le december 31-ig a köztéri hirdetőoszlopait, kitört a háború újabb csatája.

A Simicska-Orbán-háborúban az év végén újabb fejezetet nyitott a főváros: karácsony előtt rendkívüli közgyűlést hívtak össze, hogy módosítsák a közterületek használatáról szóló rendeletet.

Elvittek 13 oszlopot

A nap végére a főváros cége 13 oszlopot távolított el a közterületekről. A Mahir őrei ugyan mindenhol megpróbálták megakadályozni a munkálatok megkezdését, de a Budapest Közút Zrt. munkásait nem hatották meg. A Mahir rongálásért feljelentést tett, és mindenhova kihívta a rendőrséget. A hatóság jegyzőkönyvet vett fel, és igyekezett moderálni a két fél között.

A módosítással az ünnepeket is beleszámítva egyetlen hetet adtak a Mahirnak, hogy elbontson mintegy 700 reklámoszlopot. A döntés szerint ha a Mahir 2015. december 31-ig nem szereli le oszlopait, akkor azokat a cég költségére el fogják végeztetni.  

Információink szerint a főváros annyira bekeményített, hogy már szombaton, január 2-án nekiállt, hogy saját cégével takarítsa el az objektumokat.

Úgy tudjuk, hogy a Budapest Közút Zrt. emberei délelőtt először a Soroksári út környékén bontottak le, és vittek el néhány oszlopot, és a belváros felé közelítve akarják folytatni a munkát. A bontás megkezdéséről nem értesítették a Mahirt.

A reklámcég azonban nem akarja annyiban hagyni a dolgot: őrzővédő céggel védi meg a meglévő, darabonként 1 milliós értékű oszlopait.

Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője az Indexnek elmondta, hogy a cég jogos önhatalommal fogja megvédeni a saját tulajdonát.

Az ügyvéd szerint ez olyan eset, mint amikor valakinek az utcán lekapják a válláról a táskáját, és jogosan megpróbálja visszaszerezni.

A főváros ugyanis jogellenesen akarja eltüntetni az oszlopokat, hiszen a közgyűlési döntést a Mahir bíróságon megtámadta, a tárgyalás január 11-én lesz. A Mahirnek 25 éves szerződése volt, amit decemberben, csak 10 év letelte után „mondvacsinált indokokra hivatkozva felmondtak”. 

Magyar György azt is közölte, hogy bírósági úton kérték a Budapest Közút Zrt. eltiltását a jogellenes magatartástól, azaz a bontásoktól. A levelet a főváros és a cég is megkapta. Ebben figyelmeztették a feleket, hogy a bontásnak büntetőjogi és kártérítési következményei is lesznek.

Az ügyvédi levélből a Mahir őrzővédői is kaptak, ezzel felfegyverezve várják a főváros embereit. Magyar megerősítette, hogy az őrzővédők figyelik az összes mahiros oszlopot, és arra kaptak megbízást, hogy

fizikailag is akadályozzák meg a bontási munkák megkezdését.

Az ügyben kerestük telefonon Szűcs Somlyó Mártát, Tarlós István főpolgármester sajtófőnökét, de nem volt elérhető. S. Durdon Marianna, a Közterület-felügyelet sajtóreferense azt mondta, írásban küldjük el kérdéseinket. Várjuk a választ. 

A fővárosi közgyűlés szeptemberben szavazta meg, hogy egyoldalúan szerződést bont Simicska Lajos reklámcégével, a Mahir Cityposter Kft.-vel, és elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. A Kocsis Máté által készített előterjesztés szerint az ok hivatalosan az volt, hogy a cég nem teljesítette kötelezettségeit, és a szerződés amúgy is hátrányos volt a fővárosra nézve. A Mahir már akkor jelezte, perelni fog. A karácsonyi rendkívüli közgyűlést azért kellett összehívni, hogy szavazzanak a bontás azonnali megkezdéséről. 

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.