Simicskáék visszatették az oszlopokat, amelyeket a főváros lebontott

2016.01.03. 13:51
A Mahir Cityposter Kft. vasárnap visszahelyezte azokat a hirdetőoszlopokat, amelyeket a főváros szombaton távolított el. A Mahir jogi képviselője, Magyar György azt mondta az Indexnek, hogy több pert is indít a főváros ellen a Simicska Lajos tulajdonában álló cég.

Folytatódott az oszlopháború Budapesten. A Simicska Lajos tulajdonában álló Mahir Cityposter Kft. vasárnap visszahelyezte azokat a hirdetőoszlopokat, amelyeket a főváros az elmúlt napokban elbontott.

A Soroksári úton tegnap eltávolított Moszlopok helyére a cég ma újakat állított - értesültünk egy olvasótól. Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője megerősítette az Indexnek: 

a Mahir állította vissza a lebontott oszlopokat.

Magyar szerint a Mahirnak szerződéses kötelezettségei vannak a hirdetőikkel szemben, "mit mondunk nekik? Hogy elvitték az eszközöket, nem tudom kiállítani a plakátokat?". A Mahir ezért visszatette a szombaton eltávolított oszlopokat, és újra kinyomtatja a plakátokat. Magyar szerint a többletköltségeket a cég rá fogja terhelni a fővárosra, ezért kártérítési pereket indít. És hétfőn a Mahir birtokháborítás miatt is perelni fogja a fővárost.

Magyar egy egyszerű társasházi példával magyarázta, miért tartják jogszerűtlennek a történteket. Szerinte az eset ahhoz hasonlít, mintha egy társasház a lakógyűlésen határozatot hozna egy utált lakó ellen, hogy kapcsolják ki nála a villanyt, mert nem szeretnék, ha éjjel a lakásában világítana, az ugyanis zavarja a többieket. És mielőtt a bíróság döntene az ügyben a társasáház már el is vágatja az utált lakó villanyvezetékét.

Magyar György szerint a polgári perek mellett büntetőperek is indulhatnak a főváros ellen szándékos rongálás és lopás miatt.

A főváros kezdte az oszlopháborút

Mint arról beszámoltunk, a Simicska-Orbán-háborúban az év végén újabb fejezetet nyitott a főváros: karácsony előtt rendkívüli közgyűlést hívtak össze, hogy módosítsák a közterületek használatáról szóló rendeletet. A módosítással az ünnepeket is beleszámítva egyetlen hetet adtak a Mahirnak, hogy elbontson mintegy 700 reklámoszlopot. A döntés szerint ha a Mahir 2015. december 31-ig nem szereli le oszlopait, akkor azokat a cég költségére el fogják végeztetni.  

A Mahir nem bontotta le az oszlopokat, mire a főváros annyira bekeményített, hogy már szombaton, január 2-án nekiállt, hogy saját cégével takarítsa el az objektumokat. A nap végére a főváros cége 13 oszlopot távolított el a közterületekről. Simicskáék egy őrző-védő céggel próbálták a bontást megakadályozni.

Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője szerint ugyanis a főváros jogellenesen akarja eltüntetni az oszlopokat, hiszen a közgyűlési döntést a Mahir bíróságon megtámadta, a tárgyalás január 11-én lesz. A Mahirnak 25 éves szerződése volt, amit decemberben, csak 10 év letelte után "mondvacsinált indokokra hivatkozva felmondtak".