Gyanús pénzmozgások az ELTE hallgatói önkormányzatánál

2016.01.04. 10:33

A 2009-2012-es időszakban dékán irányítása alatt levő kari alapítványba mozgattak át nagyobb, milliós összegeket az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzatából, a kar dékánja, Király Miklós közreműködésével - tárta fel az Átlátszó Oktatás. Az ELTE ÁJK HÖK pénzköltése a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem nyilvános, de a blog birtokába került jelentése szerint átláthatatlan volt, és nem a normatív támogatások céljainak megfelelően költöttek el nagyobb összegeket ebben az időszakban. A KEHI-vizsgálat ugyanakkor nem terjedt ki ezekre a pénzmozgásokra.

2012 novemberéből tíz olyan Támogatási Megállapodást szerzett meg a blog, melyeket ellátott aláírásával Király Miklós és a tíz támogató mindegyike. A megállapodások értelmében az adományozóknak (akik HÖK-tisztségviselők voltak) meg nem nevezett HÖK-ös pályázati pénzből kiutalt összegeket kellett egy hónapon belül, ellenszolgáltatásra való igény nélkül a jogi kar Frank Ignác Alapítványába átutalnia.

Az összesen 1.580.000 forintot kitevő támogatások célja a szerződések szerint “a hallgatók minél színvonalasabb képzésének biztosítása, a tudományos diákköri tevékenység támogatása, különösen az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) sikeres lebonyolítása”.

A közcélú adományként megjelölt támogatások azonban nem jelennek meg a Frank Ignác Alapítvány beszámolóiban: 2012-ben 498 ezer forintot, 2013-ban 998 ezer forintot könyveltek el adományként.

Az Átlátszó Oktatásnak nyilatkozott az egyik támogatási megállapodás kötelezettségvállalója, aki neve elhallgatását kérte. Elmondása szerint értesítés nélkül kiutalták neki a rá eső összeget (különös módon a kötelezettségvállalás aláírása előtt), majd ezek után megkeresték a Hallgatói Önkormányzattól, hogy ezt a pénzt utalja vissza a kari alapítványnak, majd írja alá a megállapodást. Személy szerint semmilyen előnye nem származott az ügyletből, a kényes helyzet okozta zavarában pedig megtette, amire kérték.

A kifizetéseknek nem csupán a könyvelése problematikus, de a forrása sem egyértelmű, ráadásul a 2012-es adományok nem számítanak egyszeri esetnek, amit egy birtokukba került levelezés bizonyít - írja az Átlátszó Oktatás. 

A lap megkereste a témában érintett személyeket, közülük a dékán küldte meg válaszát. Eszerint  "2012 előtt többször is előfordult, hogy a Hallgatói Önkormányzat az OTDK részvétel támogatására szánt pénzt a HÖK tisztségviselőinek utalta ki, majd ezek a személyek a Frank Ignác Alapítvány számlájára – kifejezetten erre a célra – befizették a felvett összeget. Az Alapítvány, amelynek elsődleges feladata a Kar tehetséges hallgatóinak, oktatóinak támogatása, ezen befizetések felhasználásával nyújtott anyagi segítséget az OTDK-n résztvevő hallgatóknak."

De az Átlátszó Oktatás rámutat: a Frank Ignác Alapítvány beszámolói szerint azonban közel sem költenek akkora összeget az OTDK-részvétel támogatására, mint amennyiről a megállapodások szóltak.