Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Ne menjen el mellette!

2016.01.04. 18:51

Az OMSZ előrejelzése szerint

mínusz 16 fok is lehet hajnalban,

ami azt jelenti, hogy a fedél nélkül, vagy fűtetlen lakásban élő emberek rövid időn belül kihűlnek.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetője a tavalyi adatokra hivatkozva a Népszabadságnak azt mondta, hogy legalább 1200-1300 ember tölti az éjszakát az utcán Budapesten, vidéken pedig legkevesebb a háromszorosa. Mindez azt jelenti, hogy a forgalmas csomópontokon bárki találkozhat hajléktalanokkal.

Ne menjen el mellettük, hanem hívja fel például

  • a Menhely Alapítvány 24 órás diszpécserszolgálatát (36 1 338 4186), ami krízisautót és szociális munkásokat küld ki a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekhez. Azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőséget, takaróval és élelmiszerrel látják el
  • a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot (36 1 391 4700), akik elsősorban a budai oldalon lévő hajléktalanoknak tudnak segíteni az elhelyezésben és az étkezésben
  • a rendőrséget a 112-es számon, akik külön kérték az embereket, hogy ne menjenek el a hidegben földön vagy padon fekvő ember mellett.

A Menhely Alapítvány friss adatai szerint vasárnap az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága vasárnap éjszaka Budapesten és országosan is 91 százalékos volt. Észak-Magyarországon volt a legmagasabb arány, ott 100 százalék fölött volt a kihasználtság. A fővárosban még vannak szabad férőhelyek, az ellátórendszer fel van készülve arra, hogy befogadja azokat, akik fedett helyen szeretnének éjszakázni az elkövetkező hideg napokban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.