Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Meglepte a fővárost a 3 centis hó

2016.01.04. 13:29 Módosítva: 2016-01-04 15:40:57
  • Országszerte esett, Csurgón 11 cm vastag a hó
  • A vasúton sorra hibásodtak a váltók, fennakadások voltak
  • Budapesten a hegyekre vezető utakon erősen belassult a forgalom
  • Hómunkásokat keresnek estére, kemény nettó 4000 forintért
  • Autók borultak fel, kamionok akadtak el
hoterkep

A nagy havazásban felborult egy autó Szentgyörgyvár közelében, emiatt lezárták a 76-os utat, Keszthelynél pedig egy teherautó borult fel, ezért csak félpályás lezárás mellett haladhat a 71-es út forgalma. A teherautó vezetője megsérült. A 76-oson felborult autóban utazó két ember nem sérült meg. 

Fennakadások a vasúti közlekedésben

A havazás miatt fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, általában váltóhibák okoznak késéseket - közölte a Mávinform hétfő délután az MTI-vel. A budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltók műszaki hibája nehezíti a vonatforgalmat. A monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekedtek, helyettük a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok zakatoltak.

A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb volt a menetidő. A Keleti pályaudvaron nem közlekedtek a gödöllői és a nagykátai helyi járatok, helyettük a hatvani, illetve szolnoki személyvonatok jártak. A Budapest-Esztergom vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-START Zrt. hétfőn elfogadta a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt. A Volánbusz is a vasutat javasolta a 10-es út helyett.

Lelassultak a hegyi járatok, de nincs komoly fennakadás Budapesten

Van, ahol már több mint 10 cm a hóvastagság

Hétfőn országszerte havazott egy mediterrán ciklonhoz kapcsolódó csapadékrendszer miatt, írta az idokep.hu. Több helye 5 cm feletti, délnyugaton 10-11 cm hó hullott. Délután nyugaton megszűnt a hóesés, ugyanakkor az ország keleti kétharmadán továbbra is váltakozó intenzitással esett vagy szállingózott a hó. Kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében tartós, többórás ónos esőre kell készülni, ezért ezekre a megyékre másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya és Tolna megyére ugyancsak az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a havazás miatt adtak ki figyelmeztetést.

A BKK fődiszpécsere szerint hétfő délután ötkor minden autóbuszjáraton folyamatos volt a közlekedés. Lelassult a forgalom a Budakeszi úton, az Istenhegyi úton, a Gábor Áron úton, és a Szépvölgyi útnál.

Mégis volt fennakadás Budapesten

A Flórián tér és a Kolosy tér között öt darab 9-es és négy 86-os áll a dugóban. A gondot az okozza, hogy a hegyre menő Szépvölgyi út  teljesen beállt, jelentette délután hatkor hazafelé tartó kollégánk.

Unatkozik? Olvasson Indexet!

Bécsi út, 18 óra 30-kor a 118/a előtt araszolgat a busz befele, kb fél óra/500 méter sebességgel, írta György, aki unalmában Indexet olvasgat a buszon.

Hómunkás wanted!

Hómunkásokat keresett hétfő éjszakára a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Budapesten. Dorogi Gabriella szóvivő tájékoztatása szerint a hétfő este 10 órától kedd reggel 6 óráig tartó időszakra kerestek munkásokat, a társaság a munkáért nettó 4200 forintot fizet.

Forgalomkorlátozás a barcsi közúti határátkelőnél

Havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t. Közölték, hétfőn 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket, a személygépkocsi-forgalom azonban továbbra is zavartalan.

Három kamion akadt el a Bakonyban

Három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a 82-es úton, Bakonyszentkirálynál hétfő délután. A kamionokat a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével mentik a Veszprémet Győrrel összekötő úton. Az elakadt és a mentésben részt vevő járművek jelentős forgalmi akadályt jelentenek, emiatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom. A 760-as úton, Felsőpáhoknál kisodródott és szalagkorlátnak csapódott egy autó. A sofőrhöz mentőt hívtak, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére az út érintett szakaszát félszélességben lezárták. A megyei közútkezelő ügyeletese közölte: a folyamatos havazás miatt negyven gép dolgozik a zalai utakon. A kamionok nehezen tudnak csak felkapaszkodni az emelkedőkön, így lassan halad a forgalom a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn. Kezd feltámadni a szél, ami tovább nehezíti a közlekedést.

Balesetek az autópályákon is

Az M7-es autópályán két autó összeütközött a havazásban a Budapest felé vezető oldalán, az érdi lehajtó közelében hétfő kora délután. A balesetben egy ember súlyosan megsérült, az autópályán csak egy sávban haladhat a forgalom. A sztráda 24-es kilométerénél történt baleset következtében a sérült beszorult a roncsba, az érdi tűzoltók kiemelték, majd átadták a mentőknek. Balesetek történtek az M1-es autópályán is. A Győr felé vezető oldalán a 46. és 49. kilométerszelvények között, valamint a Budapest felé vezető oldalon a 39. kilométerszelvényben 2016. január 4-én 13 óra 10 perc körül. Előbbi esetben szalagkorlátnak ütközött egy autó, a főváros felé viszont fejtetőre állt egy. 

Budapestet felsózták

A BKK délután figyelmeztetést adott ki, hogy a fővárosban folyamatosan esik a hó, mindenhol lelassult a közúti forgalom, a BKK járatai is megnövekedett menetidővel közlekednek.

Korábban arról adtak hírt, hogy a a 4-es villamos helyett a Corvin-negyed M és Újbuda-központ között, illetve a 6-os villamos helyett a Corvin-negyed és a Móricz Zsigmond körtér között a kedvezőtlen időjárás miatt pótlóbuszok jártak kora délután, de a problémát már megoldották. A 4-es villamos közlekedése hétfő délután folyamán többször is leállt. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését - közölte a vállalat. Reggel hat órakor életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat.

Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózaton végezték a hó eltakarítását. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: a hidak, a felüljárók, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (mint az M1-es és az M7-es autópálya ki- és bevezető szakasza), az M3-as, az M5-ös autópálya és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak.

Az Időkép.hu szerint hétfőn Magyarországtól délre egy mediterrán ciklon halad majd el, emiatt az ország legnagyobb részén esett a hó. 

Kedden este újabb - szakszóval élve - csapadékmező érkezhet majd délnyugat felől a Dunántúlra, de ekkor már vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítanunk, ónos eső is előfordulhat. Kedd délutántól napról napra pár fokkal enyhébb időre számíthatunk, de a hét második napján az ország nagy részén még továbbra is fagyni fog délután.

Ha ön is elakadt valahol vagy balesetet látott, küldjön nekünk fotót.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.