400 napot kapott egy Facebook-posztos holokauszttagadásért

2016.01.05. 15:21

Súlyos büntetést rótt ki az esztergomi járásbíróság egy erősen antiszemita és holokamuzó internetes bejegyzésért.

A jogerős ítélet a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt „400 napi tétel pénzbüntetést” szabott ki Juhos Norbertre.

Ez azt jelenti, hogy napi 2000 forintos „árfolyamon” számolva vagy kifizet 800 000 forint pénzbüntetést, vagy fogházban leül 400 napot.

juhos
Fotó: Facebook

Juhos Norbertet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) jelentette fel, miután a dömösi férfi a szervezet Facebook-oldalán saját nevével kommentelt egy cikket. Köves Slomó Hogyan beszéljünk a holokausztról? című, 2015 augusztusában közölt cikke alá azt írta:

„Hogyan beszéljünk? Úgy, hogy húzzatok vissza a picsába, ahonnan jöttetek! Az emberek könyökén jön már ki az ajvékolásotok meg ingyenélősödésetek a holokamutokkal együtt! Írogatják itt a kibaszott erkölcsi ökörséget, és már ötven éve a kártérítésekből meg a jóvátételekből éltek!”

Juhos Norbert a saját Facebook-oldalán más antiszemita tartalmakat is posztolt, például olyan képet, ahol terroristának nevezi az Egyesült Államokat vagy Izraelt, és utóbbit nevezte meg a közel-keleti háborúk felelőseként, de a bíróság a súlyos ítélet kiszabásakor valószínűleg nem ezt, hanem a vádlott büntetett előéletét vette figyelembe.

A férfi a nyomozás során elismerte, hogy ő írta a TEV-oldalon megjelent bejegyzést. Később azonban írt egy bocsánatkérő levelet is, amelyben azt állította, hogy a kommentje hirtelen felindulásból született, mert aznap olvasott egy holokausztiparról szóló cikket is.

Korábbi cikkünkben egy szegedi rokkantnyugdíjassal beszélgettünk, akit szintén a Tett és Védelem Alapítvány jelentett fel. Amália Gyurcsánytól sodródott a Jobbik felé, mielőtt mérgében egy Rudolf Höss unokájáról szóló cikk alá kommentelt. A bíróság őt a Holokauszt Emlékközpontba küldte.