Megtámadták a bíróságon az olimpiai és a városligeti népszavazást

2016.01.05. 07:15
Közösen kampányolnak és gyűjtenek aláírást az olimpiai és a városligeti népszavazás kezdeményezői. Az aláírásgyűjtés azonban még nem indulhat, valaki megtámadta a bíróságon. A kezdeményezők már több pártot és civileket is megkerestek, hogy csatlakozzanak a Hajrá Budapest!-kampányhoz.

December közepén hagyta jóvá a fővárosi választási bizottság, hogy a 2024-es olimpiáról és a Városliget sorsáról is szavazhatnak a budapestiek. A Városliget sorsáról Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere nyújtotta be a kérdést, míg az olimpia megrendezéséről  Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

A két kezdeményező együttműködési megállapodást kötött egymással - mondta az Indexnek Erdélyi Katalin. Ez azt jelenti, hogy közösen kampányolnak, gyűjtenek aláírást és közös pénzből is költenek minderre. A kezdeményezők minden civil szervezet és ellenzéki párt segítségére számítanak, meg is keresték már az érintetteket.

Az aláírásgyűjtésben és a kampányban ezúttal nemcsak a baloldali ellenzékre számítanak, Erdélyiék megkeresték az MSZP, DK, Együtt, PM és LMP mellett a Jobbikot is. Ha indul az aláírásgyűjtés, a kezdeményezők azt szeretnék, ha a "Hajrá Budapest!" jelszóval kampányolnának majd közösen.

Egyetlen akadály van már csak a népszavazás előtt. A választási bizottság döntését megtámadták a bíróságon - mondta Erdélyi Katalin. A bíróságnak heteken belül döntenie kell, és ha jóváhagyja a döntést, a kezdeményezők számításai szerint január végén indulhat az aláírásgyűjtés.

A két kérdés

Az olimpiáról ezt a kérdést nyújtották be:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

A Városligetről pedig ez a kérdés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Ha sikerül összegyűjteni elég aláírást, 140 ezret, akkor a budapesti választópolgárok nyilváníthatnak véleményt a kérdésekről.