Jégpáncél fagyott a fél országra

2016.01.06. 06:05 Módosítva: 2016.01.06. 10:11

Csak bulvárfilozófiai értelemben vett napsütésre számíthatunk szerdán, mivel kék eget és szikrázó napfény csak a sűrű felhők fölé szállók láthatnak az országban. A borús időnek megfelelően csapadékos lesz a szerda, méghozzá a legváltozatosabb halmazállapotot hozva: a nap első felében délen és keleten, ónos eső, fagyott eső várható, északon hószállingózás, kisebb havazás lehetséges – írta a Met.hu. Délután a havaseső és a hó lesz a csapadék jellemző halmazállapota.

Szél viszont nem lesz, a csúcshőmérséklet 0 fok körül valószínű. Késő este +1 és -3 fok közé hűl le a levegő. 1938-ban Tatabányán sokkal karakteresebb volt az idő, akkor mért -24 foknál azóta sem volt hidegebb az országban január 6-án. 1975-ben ugyanekkor Sopronban +16 foknak örülhettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső és a havazás miatt riasztást adott ki. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt a déli országrészben, és a fővárosban, valamint Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében. Emellett a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

idojaras
Fotó: met.hu

Budapesten megy a nagytakarítás

Szerda hajnalig 81 munkagéppel takarították a havas utakat a fővárosban – áll a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közleményében. Először az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, a hidakat, felüljárókat, kórházakhoz vezető utakat tisztították meg az éjfélig tartó hóesés nyomaitól és végezték el a síkosságmentesítést.

A BKV járatai hajnalban késedelem nélkül indultak mindenütt. Az FKF a havas mellékutak többségét napközben fogja megtisztítani. A közlemény arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a hótól és biztosítsák a csúszásmentességet is. A munkagépek napközbeni hóesés esetén ismét visszatérnek a főútvonalakra.

A déli országrészre jégpáncél fagyott

Az Időkép percről percre tudósítása szerint a Csurgó-Dunaföldvár-Debrecen vonaltól délre mindenhol ónos eső esik, rendkívül csúszósak az utak. 

A Délmagyar cikke szerint az esti ónos eső vastag jégpáncéllá fagyott Szegeden, a járdák mindenhol a jégtől fénylenek, komoly bravúr kell hozzá, hogy mindenki épségben eljusson a munkahelyére, vagy az iskolába. A városban egyelőre kisebb koccanások voltak csak, egy utashoz azonban mentőt kellett hívni, miután elesett a 4-es villamos egyik megállójában.

Jobb a helyzet Pécsen, ahol a Bama.hu szerint nincs összefüggő jégpáncél, reggel fél nyolctól feloldották a kamionstopot is Baranya megyében. Ugyanakkor Pécsen a mecsekoldali utcákban nem lehet közlekedni sem az úton, sem pedig a járdán, tiszta jég minden, ráadásul ismét rákezdett az ónos eső, így hiába sózzák az utcákat. A vonatközlekedés azonban helyreállt azt követően, hogy az éjszaka egy fa dőlt a sínekre Darány és Középrigóc között, és emiatt kisiklott egy motorvonat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint szerda reggel nem volt lezárt útszakasz vagy elzárt település az országban.