Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Jégpáncél fagyott a fél országra

2016.01.06. 06:05 Módosítva: 2016-01-06 10:11:51

Csak bulvárfilozófiai értelemben vett napsütésre számíthatunk szerdán, mivel kék eget és szikrázó napfény csak a sűrű felhők fölé szállók láthatnak az országban. A borús időnek megfelelően csapadékos lesz a szerda, méghozzá a legváltozatosabb halmazállapotot hozva: a nap első felében délen és keleten, ónos eső, fagyott eső várható, északon hószállingózás, kisebb havazás lehetséges – írta a Met.hu. Délután a havaseső és a hó lesz a csapadék jellemző halmazállapota.

Szél viszont nem lesz, a csúcshőmérséklet 0 fok körül valószínű. Késő este +1 és -3 fok közé hűl le a levegő. 1938-ban Tatabányán sokkal karakteresebb volt az idő, akkor mért -24 foknál azóta sem volt hidegebb az országban január 6-án. 1975-ben ugyanekkor Sopronban +16 foknak örülhettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső és a havazás miatt riasztást adott ki. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt a déli országrészben, és a fővárosban, valamint Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében. Emellett a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

idojaras
Fotó: met.hu

Budapesten megy a nagytakarítás

Szerda hajnalig 81 munkagéppel takarították a havas utakat a fővárosban – áll a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közleményében. Először az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, a hidakat, felüljárókat, kórházakhoz vezető utakat tisztították meg az éjfélig tartó hóesés nyomaitól és végezték el a síkosságmentesítést.

A BKV járatai hajnalban késedelem nélkül indultak mindenütt. Az FKF a havas mellékutak többségét napközben fogja megtisztítani. A közlemény arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a hótól és biztosítsák a csúszásmentességet is. A munkagépek napközbeni hóesés esetén ismét visszatérnek a főútvonalakra.

A déli országrészre jégpáncél fagyott

Az Időkép percről percre tudósítása szerint a Csurgó-Dunaföldvár-Debrecen vonaltól délre mindenhol ónos eső esik, rendkívül csúszósak az utak. 

A Délmagyar cikke szerint az esti ónos eső vastag jégpáncéllá fagyott Szegeden, a járdák mindenhol a jégtől fénylenek, komoly bravúr kell hozzá, hogy mindenki épségben eljusson a munkahelyére, vagy az iskolába. A városban egyelőre kisebb koccanások voltak csak, egy utashoz azonban mentőt kellett hívni, miután elesett a 4-es villamos egyik megállójában.

Jobb a helyzet Pécsen, ahol a Bama.hu szerint nincs összefüggő jégpáncél, reggel fél nyolctól feloldották a kamionstopot is Baranya megyében. Ugyanakkor Pécsen a mecsekoldali utcákban nem lehet közlekedni sem az úton, sem pedig a járdán, tiszta jég minden, ráadásul ismét rákezdett az ónos eső, így hiába sózzák az utcákat. A vonatközlekedés azonban helyreállt azt követően, hogy az éjszaka egy fa dőlt a sínekre Darány és Középrigóc között, és emiatt kisiklott egy motorvonat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint szerda reggel nem volt lezárt útszakasz vagy elzárt település az országban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.