A külügy cáfolja, hogy eszméletlenre vert volna egy szír nőt egy magyar börtönőr

2016.01.06. 08:39

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt kéri a New York Timestól , hogy érintettként megszólalhasson a lapban, miután hétvégi számukban azt írták, hogy Magyarországon egy börtönőr eszméletlenre vert egy szír nőt, miután az visszautasította a közeledését.

A Magyar Időknek Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy a tárca javasolta a külügynek, hogy a nemzetközi angolszász jog alapján keresse meg a New York Timest. Az amerikai napilap cikkében egy Németországban lévő menekült nő nyilatkozott az állítólagos esetről, azonban sem az elkövetés helye, ideje, sem pedig a támadás részletei nem derültek ki a félmondatos nyilatkozatból. Az amerikai lap több Közel-Keletről Európába érkezett menekült nőt kérdezett meg a tapasztalatairól, többségük az ellenük elkövetett szexuális visszaélésekről számolt be.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Magyar Időknek határozottan cáfolta a lapban megjelent állítást. Szerintük az eset azért sem fordulhatott elő, mert a magyar bv.-intézetekben kizárólag felnőtt férfiak voltak és vannak idegenrendészeti őrizetben, a bevándorlási hullámban érkező nőkkel a hazai börtönőrök nem kerültek és kerülhetnek kapcsolatba.

A lap által megkérdezett Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint a német idegenrendészeti eljárások során gyakori, hogy a menekültek az unióba lépésüket regisztráló országokkal kapcsolatban valótlanságokat állítanak annak érdekében, hogy elkerüljék kitoloncolásukat Németországból.