Tizenhárom tonna marihuánát foglaltak le a Földközi-tengeren

2016.01.06. 19:37

Tizenhárom tonna marihuánát foglaltak le a török biztonsági erők egy bolíviai felségjelzésű teherhajó fedélzetén Líbia partjainál - közölte szerdán a török belügyminisztérium. A rajtaütés a török parti őrség első kábítószer-ellenes akciója volt nemzetközi vizeken.

Az MTI beszámolója szerint tíz embert letartóztattak kedd este Tobruk város partjainál - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség rendőrségi forrásra hivatkozva.

Az akciót a török rendőrség információi alapján indították. A parti őrség egy hajóval és egy repülőgéppel követte a "Joudi" névre keresztelt gyanús teherhajót.

A török biztonsági erők azután léptek a teherhajó fedélzetére, miután - az ENSZ 1988-as, tiltott kábítószer-kereskedelemről szóló egyezményével összhangban - arra mind a török külügyminisztériumtól, mind a La Paz-i kormánytól engedélyt kaptak.

A török biztonsági erők által valaha kézre kerített legnagyobb mennyiségű, tizenhárom tonna kábítószer lefoglalását követően, a "Joudi"-t az eljárás további időtartamára Törökországba irányították.

Az Anadolu hírügynökség szerint a teherhajó szíriai kikötőben vette fel a rakományt és Nyugat-Európába szállította volna.