Tükörjég borítja az M7-es egy részét

2016.01.07. 06:20
  • Csütörtökön még esni fog a hó az ország több részén, hóátfúvások is lesznek, de a következő napokban egyre enyhül majd az idő. A hétvégén inkább az eső fog esni.
  • A közlekedést is megviseli a havazás, van, ahol a teherautóknak állniuk kell, sok a baleset. Az M7-es autópályán vezessenek óvatosan, mert nagyon jeges.
  • Az ország több részén áramkimaradás van, ez összesen több ezer embert érint.

Tükörjégre figyelmeztet a rendőrség az M7-es autópályán. A 115-ös és a 120-as kilométer között reggel több baleset történt, mindenki nagyon óvatosan közlekedjen arrafelé!

Az időjárás.hu előrejelzése szerint csütörtökön eleinte többfelé, később már csak keleten várható csapadék. A keleti területeken havazás, havas eső, eső is előfordulhat, másutt nem valószínű. Nyugaton a nap is kisüt, így hamar elkezd olvadni a lehullott hó, a hétvégére pedig annyira enyhül az idő, hogy hó helyett esni fog az eső. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtök éjfélig az ország délkeleti felén havazás, havas eső, eső, helyenként eleinte még ónos eső továbbra is előfordul. Délutánra a Tiszántúlra szorul vissza, majd estére várhatóan itt is megszűnik a csapadék. A hőmérséklet sok helyen kevéssel fagypont fölött alakul, így a hóréteg már kevésbé gyarapodhat. A reggeli órákban helyenként még eshet kis mennyiségű ónos eső, leginkább Észak-Magyarországon, illetve néhol Pest megyében és a határos területeken. Késő este főként a középső országrészben több helyen romolhatnak a látási viszonyok, helyenként sűrű köd is képződhet.

Áramellátási zavarokat okoz a havazás és a jegesedés Bács-Kiskun megye több településén, az EDF DÉMÁSZ szakemberei csütörtök hajnal óta megerősített létszámmal dolgoznak a hibák elhárításán.

A legtöbb üzemzavart Bács-Kiskun megyében kell elhárítania a hajnali 3 óra óta a megyei katasztrófavédelemmel együttműködve, megerősített létszámmal dolgozó szakembereknek, miután a többi között Kiskunfélegyháza, Izsák, Hajós, Orgovány, Soltvadkert és Kunfehértó térségében is több helyen fa dőlt a hálózatra, ami vezetékszakadást, oszloptörést okozott. 

Dél-Dunántúl több településén is áramkimaradást okozott a hó és ónos eső. A Baranya megyei Sellye és Dombóvár térségében a vezetékekre dőlt fák miatt szünetel a szolgáltatás. A helyreállítást nehezíti, hogy a vezetékszakadások jellemzően erdőkben történtek, az erdei utak pedig a kidőlt fák miatt alig járhatóak. Tolnában Dombóvár mellett Szálkán és Pörbölyön is áramkimaradások vannak. 

A havazás a közlekedést sem hagyja hidegen. Jelentős késésekkel kell számolni a hajnali, reggeli órákban öt Somogy megyei vonalon, ahol az ónos eső miatt a vasúti pályára dőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A Barcs és Középrigóc, Sellye és Szentlőrinc, Bóly és Villány, Somogyszob és Nagyatád, valamint a Barcs és Babócsa közötti vonalakon nem közlekedhetnek vonatok. 

A nemzeti vasúttársaság többi vonalán jók a közlekedés feltételei, a hajnali vonatok országszerte és az elővárosban is menetrend szerint közlekednek. De az előforduló jegesedés miatt az utasoknak érdemes óvatosan megközelíteni a vonatokat, és vigyázni a le- és felszállásnál. 

Az intenzív havazás során csúszóssá vált utak miatt Tolna megyében elrendelték a 7,5 tonnánál nagyobb teherautók közlekedésének korlátozását csütörtök reggel öt órától - közölte a rendőrség. Az érintett teherautók kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását. A korlátozás visszavonásig érvényes.

Zala megyében eközben feloldották a 7,5 tonnánál nagyobb teherautók forgalmának korlátozását a 61-es főúton, a forgalom zavartalan az érintett szakaszon.

Baranya megye harminchét településén áramkimaradásokat okozott a csütörtöki havazás. A leszakadó vezetékek miatt Pécs, Mohács és Siklós térségében harminchét településen van zavar az áramszolgáltatásban. Az áramkimaradás mintegy 6500 embert érint.