Vége a mopeddel buszozás vitának

2016.01.07. 11:12

Nincsen többé értelme az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni azoknak a mozgáskorlátozott embereknek, akik sérelmezik, hogy nem engedik őket felszállni villamosra, buszra vagy trolira az elektromos mopedjükkel. A hosszú ideje húzódó vita lezárult, az EBH kiadta a tájékoztatót az eredményről:

elektromos mopeddel a tömegközlekedés használata megtagadható.

Az EBH régebben a mozgássérültek mellé állt. Pár éve két, hozzájuk forduló elektromos mopedes panaszosnak is igazat adtak. Az érintett a debreceni tömegközlekedési vállalat, a DKV Zrt. volt, ők nem nyugodtak bele a döntésbe, és bírósághoz fordultak. A bíróság által kirendelt igazságügyi műszaki szakértő megállapította, hogy az elektromos mopedeket nem lehet biztonságosan rögzíteni a buszokon, ezért veszélyeztetik a benne utazó ember és a többi utas testi épségét is.

Kerekesszékes invázió a tesztbuszokon

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a DKV Zrt. javára döntött, mire az EBH a Kúriáig vitte az ügyeket. Azon a véleményen volt: a buszokat kellene átalakítani ahhoz, hogy az elektromos mopeddel közlekedő emberek is utazhassanak rajtuk biztonságosan,  „az egyre fejlettebb technikai eszközöket használó fogyatékos személyeket nem lehet kizárni a szolgáltatásból csak azért, mert ez a többségi társadalom részére kényelmetlenséget okozhat".

Az EBH most írta meg, mi lett a Kúria döntése: fenntartotta az eredeti, a közlekedési vállalatnak kedvező bírósági döntést. A Kúria új eljárásra lefolytatására kötelezte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, és ebben már a hatóság elutasította a mozgáskorlátozott emberek panaszát. A végleges döntés lényege, hogy önmagában nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ha elektromos mopedeket biztonsági okokból nem hajlandó szállítani egy közlekedési vállalat, ez a korlátozás nem aránytalan és nem önkényes.

A biztonsági probléma az elektromos kerekesszékeket nem érinti, csak a mopedeket. Azokkal szabad buszra szállni. A mopedekkel kapcsolatos problémákról itt olvashat bővebben.