Pál
16 °C
32 °C

ORÖ: rendkívüli közgyűlés a hozzátartozók javadalmazásáról

2016.01.07. 12:56
Repülőrajttal folytatódik az Országos Roma Önkormányzaton (ORÖ) belüli kiszorítósdi. A szervezet Farkas Flóriánhoz hű csoportja rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte csütörtökre. A napirendi javaslat nincs túlvariálva: le kell váltani az önkormányzat jelenlegi vezetését és biztosítani a képviselők és a hozzátartozóik részvételi lehetőségét a pénzes uniós projektekben.

Az Index információi szerint rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a 47 választott képviselővel rendelkező Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak mintegy fele.

A korábbi ORÖ-elnököt, Farkas Flórián miniszteri biztost támogató képviselők hétfőn juttatták el indítványukat a Hegedüs Istvánhoz, a szervezet jelenlegi elnökéhez. Ebben azt kérték, hogy Hegedüs – a saját maga és hivatalvezetője által elkövetett sorozatos szabálysértések és törvénysértések gyanúja miatt – január 7-re, csütörtökre, az albertirsai Szittyó Étterembe hívja össze a közgyűlést.

A javasolt napirend legfontosabb része, hogy azonnali hatállyal vonják vissza Hegedüs és hivatalvezetője, Buri Edina vezetői megbízását. Valamint tárgyalják újra

a képviselők és hozzátartozóik foglakoztatási jogviszonyára és javadalmazására vonatkozó eljárásrendet.

A belső háború tavaly kezdődött, amikor a miniszteri biztosi állás miatt távozó Farkas Flórián és az az általa kijelölt utód, Hegedüs István összekülönbözött. Az ORÖ Farkas hivatali ideje alatt indított uniós programjai és a vásárlásai körül egyre nagyobb lett a botrány, rendőrségi és minisztériumi vizsgálat is indult, ezért viszont Hegedüs nem akarta tartani a hátát, és egyre nagyobb vehemenciával áll bele, hogy feltárja az előző vezetés idején elkövetett gazdálkodási szabálytalanságokat.

Farkas viszont továbbra is meg akarta tartani befolyását a testületben, amit különféle ígéretekkel meg is támogatott.

Decemberben számoltunk be arról, hogy az önkormányzat tagjainak nagyjából fele mentori kinevezést kapott egy – elvileg – hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő uniós programban. A 250 ezres havi fixet természetesen az a csapat kapta, amely szembeszállt Hegedűsékkel. Az NGM „mentorként” vette fel a képviselőket vagy családtagjaikat az egyik botrányos EU-s programba.

Válaszul a másik oldal Hegedűsék is megpróbáltak kizárni több Farkashoz hű képviselőt az önkormányzatból köztartozásaikra való hivatkozással.

„Az ORÖ szervezeti és működési szabályzata szerint 15 napom van, hogy összehívjam a rendkívüli ülést, ezt meg is fogom tenni, de az ülés nem most csütörtökön lesz, és nem a Szittyó étteremben, hanem az OCÖ-székházban” – mondta az Indexnek Hegedüs István.

Karácsony előtt a RomNet azt írta, hogy az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) már tavasz óta vizsgálódik a Farkas Flórián időszakához kötődő ORÖ-s pénzköltések miatt. Ennek tényét időközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte.

Hegedüs szerint ez már a sokadik próbálkozás, hogy leváltsák, pedig az elmúlt egy évben, mióta ő vezeti a szervezetet, már legalább 100 millió forintnyi plusz fizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatnak a korábbi pénzlehívási szabálytalanságok miatt.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.